Στα ξένα κοράκια παραδίδουν τα νοικοκυριά!
Καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες 2,8 δισ. ευρώ τα πουλάνε στο 5% της αξίας τους, ήτοι για 140 εκατ. ευρώ! Γιατί δεν καλούν τους οφειλέτες να δώσουν το 5% και να ξοφλήσουν;
Πριν από έναν μήνα, στο πρωτοσέλιδο θέμα μας είχαμε αποκαλύψει ότι η Τράπεζα Αττικής πούλησε στην αγγλική Aldridge EDC Specialty Finance «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ για –κρατηθείτε– μόλις 104 εκατ. ευρώ (στο 8% της αξίας τους) και δεν άνοιξε ρουθούνι. |
Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017
Αλωνίζουν οι τράπεζες, σε ρόλο θεατή η κυβέρνηση
Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017
Τι απέγινε η Πάρνηθα 10 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά
Ένα συμβολικό οδοιπορικό στο βουνό που πολλοί πίστευαν ότι δεν μπορεί να καεί - Δείτε τις φωτογραφίες
Ένα μείγμα αντιφατικών συναισθημάτων δημιουργείται στον επισκέπτη της Πάρνηθας, 10 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη και δριμύτερη ιστορικά πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό το 2007, που άφησε πίσω της μια τεράστια καταστροφή. Θλίψη και απογοήτευση αρχικά για την αποκαρδιωτική εικόνα του βουνού σήμερα σε σύγκριση με το πριν, αλλά και αισιοδοξία και ελπίδα για τη φύση και την εντυπωσιακή της ικανότητα να αναγεννάται από τις στάχτες της και για τον άνθρωπο που βάζει το δικό του λιθαράκι σε αυτή τη διαδικασία.
Της Ιουλίας Κιλέρη
Γεγονός είναι ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δεν θα προλάβουν να δουν ξανά το εντυπωσιακό δάσος που υπήρχε εκεί. Αλλά και οι μικρότεροι, θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετές δεκαετίες. Συγκεκριμένα, 40-50 χρόνια, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά σε ένα συμβολικό οδοιπορικό που πραγματοποίησε το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, το Δασαρχείο Πάρνηθας, και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, στα σημεία του εθνικού δρυμού που η πυρκαγιά έπληξε περισσότερο.
Τα μικρά ελατάκια και πεύκα όμως που έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους στην περιοχή, είτε με τη βοήθεια ανθρώπων που πεισματικά επιμένουν να βοηθούν τη φύση είτε λόγω των ίδιων των μηχανισμών αναγέννησης της φύσης, σου δημιουργούν την αίσθηση πως ίσως δεν χάθηκαν όλα για πάντα.
Ο τόπος στην Πάρνηθα, το βουνό που πολλοί αφελώς ίσως πίστευαν ότι δεν μπορεί να καεί, πρασινίζει ξανά με τη βοήθεια της φύσης και του ανθρώπου. Μια τεράστια αλλαγή παρατηρείται στην πανίδα της περιοχής, όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των ελαφιών. Αλλά και επανεμφάνιση του λύκου, κάτι που χαροποιεί τους φορείς. Η ανείπωτη καταστροφή είχε μία ακόμη θετική συνέπεια, την κινητοποίηση πλήθους κόσμου που μετά το αρχικό σοκ και την οργή αποφάσισε να αναλάβει δράση για να σωθεί ό,τι μπορούσε να σωθεί στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου στην Αττική, αλλά και τον σημαντικότερο μηχανισμό μείωσης της θερμοκρασίας του αέρα που ρέει από τον Βορρά προς την Αθήνα. Και μια περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής, αλλά και συμβολικής, σημασίας που συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή στην πρωτεύουσα.
Η καταστροφή στην Πάρνηθα
Ήταν μεσημέρι της 28ης Ιουνίου 2007, στο τέλος ενός πρόωρου εποχικά, αλλά ιδιαίτερα έντονου και πολυήμερου καύσωνα στην Αθήνα. Η φωτιά ξεκίνησε στα Δερβενοχώρια Αττικής, εξαπλώθηκε γρήγορα στα δυτικά του βουνού, περνώντας στον εθνικό δρυμό. Η πύρινη λαίλαπα διένυσε συνολικά περίπου 15 χιλιόμετρα, κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και έσβησε αρκετές μέρες μετά όταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξαφάνιζαν και τις τελευταίες αναζωπυρώσεις, αφήνοντας πίσω της μια ανείπωτη καταστροφή.
«Εκείνες τις ημέρες ξέραμε ότι υπήρχε μια φωτιά στα Δερβενοχώρια. Βρισκόταν γύρω στα 15 χιλιόμετρα μακριά από τον δρυμό. Αρκετοί άνθρωποι –τολμώ να πω ανάμεσά τους και εγώ- δεν φοβηθήκαμε, δεν ανησυχήσαμε, δεν είχαμε την έννοια ότι αυτή η πυρκαγιά θα μπει και θα καταστρέψει τον δρυμό. Αιφνδιαστήκαμε… Όταν έγιναν γνωστά τα μαντάτα, εκείνα της 28ης Ιουνίου, ότι πλέον είναι μέσα στον δρυμό και βγαίνοντας σε ένα μπλακόνι να δω την Πάρνηθα και να τη βλέπω να φλέγεται, μου φαινόταν απίστευτο, νόμιζα ότι ζούσα έναν εφιάλτη», δηλώνει ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων WWF Ελλάς.
Ο απολογισμός, θλιβερός και αποκαρδιωτικός:
- 48.744 στρέμματα γης κάηκαν συνολικά στην περιοχή, εκ των οποίων περίπου 36.338 στρέμματα αποτελούν τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Η δενδρώδης και θαμνώδης βλάστηση της περιοχής κάηκε ολοσχερώς, αφήνοντας ελάχιστες νησίδες πρασίνου.
- 27.200 στρέμματα της καμένης αυτής έκτασης βρίσκονται εντός των ορίων της περιοχής Natura 2000 που βρίσκεται στην Πάρνηθα (με συνολική έκταση περίπου 149.000 στρέμματα). Με άλλα λόγια, κάηκε περίπου το 18% της περιοχής Natura 2000 στην Πάρνηθα.
- Το 62% του περίφημου ελατοδάσους της Πάρνηθας (21.800 στρ.), ήταν μέσα στην περιοχή που τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε.
- Οι απώλειες στην πανίδα της περιοχής ήταν επίσης, μεγάλες, καθώς αρκετά ζώα, όπως χελώνες, διάφορα είδη θηλαστικών, πτηνά και ερπετά, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πολυήμερης πυρκαγιάς.
- Αντίστοιχα, μεγάλες επιπτώσεις δέχτηκε και ο πληθυσμός των χαρακτηριστικών κόκκινων ελαφιών που συναντώνται στην περιοχή της Πάρνηθας. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως περίπου 30-50 κόκκινα ελάφια είτε κάηκαν, είτε πέθαναν από ασφυξία κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Δέκα χρόνια μετά
«Πέρασαν δέκα χρόνια, πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι αισιόδοξα. Υπάρχει μία καθυστέρηση, την οποία εμείς οι επιστήμονες την περιμέναμε στην ανάπτυξη της ελάτης, αλλά υπάρχει μια αποκατάσταση της βλάστησης από την ίδια τη φύση», σημειώνει ο δασάρχης Πάρνηθας, Γιώργος Ζαφείρης.
Ένα ισχυρό και επίμονο αίτημα από τη μεριά των πολιτών για άμεση έναρξη της αποκατάστασης του οικοσυστήματος της Πάρνηθας ακολούθησε το μέγεθος της καταστροφής. Άμεση ήταν και η ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων, ενώ η κινητοποίηση ενός μεγάλου αριθμού εταιρειών, οργανισμών, αλλά και χιλιάδων πολιτών που έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντικά τα επόμενα χρόνια ήταν κομβικής σημασίας, καθώς συνέβαλαν δραστικά στην αποτροπή μιας ακόμα μεγαλύτερης καταστροφής με μακροχρόνιες συνέπειες για την Πάρνηθα, αλλά και για ολόκληρη την Αττική.
Μετά την πυρκαγιά εντατικοποιήθηκε η συνεργασία των αρμόδιων φορέων, εθελοντών και οργανώσεων με τη σύνταξη και εφαρμογή συγκεκριμένης μελέτης αντιπυρικής προστασίας, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο. Η πραγματοποίηση σχετικών έργων (π.χ. νέα πυροφυλάκια), η προμήθεια σχετικού εξοπλισμού (π.χ. πυροσβεστικά οχήματα, φορητές δεξαμενές) συμβάλλουν για την αποτροπή μια νέας μεγάλης πυρκαγιάς. Επιπλέον, μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, σημαντικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα πραγματοποιήθηκαν, αποτρέποντας την επιταχυνόμενη διάβρωση του εδάφους και βοηθώντας στη συγκράτηση του επιφανειακού εδάφους, την αποφυγή πλημμυρών, τη συγκράτηση και διήθηση των νερών της βροχής και την προστασία των καμένων εκτάσεων από περαιτέρω υποβάθμιση.
Παράλληλα, μέχρι στιγμής, σε μια συνολική επιφάνεια 4.567 στρέμματα, έχουν αναδασωθεί 196.654 φυτάρια κεφαλληνιακής ελάτης, 193.000 φυτάρια μαύρης πεύκης και 800 φυτάρια χνοώδους δρυός, σε συνέχεια της ανακατασκευής και λειτουργίας του Δασικού Φυτωρίου Πάρνηθας, του αποκαλούμενου και «μαιευτηρίου» από τους φορείς, στοχεύοντας στην επαναφορά του ελατοδάσους που κάηκε.
Αυτή τη στιγμή, 180.000 επιπλέον φυτά βρίσκονται στο φυτώριο και περιμένουν να αναδασωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Τα φυτά αυτά προέρχονται από σπέρματα από το άκαυτο ελατοδάσος για προστασία και αναδάσωση του ενδημικού είδους.
«Μέχρι στιγμής από το συγκεκριμένο φυτώριο έχουν μπει 151.000 φυτά, 45.000 φυτά το 2008 από ένα φυτώριο που υπήρχε στη Βυτίνα, κάθε χρόνο γίνονται αναδασώσεις και σκοπός μας είναι να έχουμε το φυτευτικό υλικό που όποτε μας ζητηθεί από τις μελέτες που γίνονται για τις αναδασώσεις, να μπορούμε να το δώσουμε», σύμφωνα με τον υπεύθυνο του φυτωρίου, Βασίλη Φίλο.
Κομβικής σημασίας ήταν και ο ρόλος των εθελοντών στην τεράστια αυτή προσπάθεια. Παραπάνω από 2.500 εθελοντές εγγράφηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας parnitha.wwf.gr, δηλώνοντας συμμετοχή στις αναδασωτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ 16.101 φυτάρια κεφαλληνιακής ελάτης αναδασώθηκαν από χέρια εθελοντών. Παράλληλα, 13 εθελοντικές αναδασωτικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν συνολικά, σε συνεργασία με τρίτους φορείς (εταιρείες, συλλόγους, οργανισμούς).
«Ξεκίνησε η Πάρνηθα να βλαστάνει, να πρασινίζει», τονίζει ο Παναγιώτης Σάσσαλος από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και συμπληρώνει: «Αλλά βέβαια δεν είναι η Πάρνηθα που ήταν το 2007. Αυτό θα πάρει αρκετά χρόνια για να ξαναγίνει. Πιθανόν και η δική μας η γενιά να μην το προλάβει».
Σίγουρα προβλήματα υπάρχουν. Όπως τα σκουπίδια που αφήνουν οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον δρυμό και παραμένουν εκεί, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τον καθαρισμό τους. Άλλοι πάλι εμφανίζονται με ψησταριές το καλοκαίρι στην Πάρνηθα! Άλλοι εγκαταλείπουν σκύλους που δεν θέλουν και δημιουργούνται αγέλες... Και άλλοι από άγνοια, κάνουν πεζοπορίες και πατούν τα μικρά ελατάκια που έχουν φυτευτεί ακυρώνοντας τρία χρόνια δουλειάς, όσα δηλαδή χρειάζονται για ένα φυτό να μείνει στο φυτώριο μέχρι να είναι έτοιμο για να φτάσει στο βουνό.
Αλλά και ατυχήματα με ελάφια, που έχουν συνηθίσει πλέον τους ανθρώπους και βγαίνουν στον δρόμο. Πινακίδες «μην ταΐζετε τα ελάφια» υπάρχουν διασκορπισμένες, όμως δεν φαίνεται να πτοούν ορισμένους που δίνουν μέχρι και «καραμέλες και πατατάκια» στα ελάφια, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. «Το ζώο θα βρει να φάει. Και να ψοφήσει είναι στη διαδικασία της φύσης. Μην έχουμε ταμπού», εξηγεί ο δασάρχης Πάρνηθας.
Δείτε το ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς για την Πάρνηθα, 10 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά...
Ακολουθούν φωτογραφίες του WWF Ελλάς από παλαιότερες εθελοντικές αναδασώσεις αλλά και την Πάρνηθα σήμερα…
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017
"Ναι, είμαι ένας βολεμένος. Έχω δουλειά..."
Η ανάρτηση έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 4000 κοινοποιήσεις και πάνω από 12 χιλιάδες like, παρά το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε μόλις εχθές
Τον γύρο των social media κάνει τις τελευταίες ώρες η ανάρτηση ενός Έλληνα νοσηλευτή στο Facebook, η οποία έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 4000 κοινοποιήσεις και πάνω από 12 χιλιάδες like, παρά το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε μόλις εχθές.
Ο Λάμπρος Λιάπης, ο οποίος εργάζεται ως νοσηλευτής σε δημόσιο νοσοκομείο, θέλησε να δώσει μια απάντηση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε όλους όσοι αποκαλούν τον ίδιο και τους συναδέλφους του «βολεμένους», επειδή έχουν «μισθό και ασφάλεια» και δεν ανήκουν στην ολοένα και αυξανόμενη στρατιά των ανέργων.
Τρίτη 27 Ιουνίου 2017
Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017
ΠΩΣ…. «ΑΝΑΠΤΥΧΤΗΚΕ» Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ!
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
ΠΙΤΣΟΣ, ΙΖΟΛΑ, ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ, Μινιόν, Λαμπρόπουλος, Φωκάς, Κλαουδάτος, είναι μερικά μόνο από τα… κολοσσιαία «κατορθώματα»- λουκέτα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, καθώς θα έπρεπε να σβήσει ότι ελληνικό και να επιβάλλει όλες τις ξένες εταιρείες.
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017
Δέκα λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τελειωμένη
του Σταύρου Κατσούλη
Έτσι ή αλλιώς (ειρηνικά ή βίαια) το φασιστικό μόρφωμα της Ε.Ε. τείνει προς την οριστική κατάρρευσή του. Γι' αυτό δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία. Κι αυτό, κατά την άποψή μας, οφείλεται σε δέκα λόγους που καταγράφονται -κατά σειρά σπουδαιότητας- ως εξής:
10) Το Brexit
Ότι και να πεις κανείς για το πως έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί, η πραγματικότητα είναι μία: Ακόμη και η επίσημη αναφορά στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., και το δημοψήφισμα έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία ντόμινο και το θέμα της εξόδου άλλων χωρών από την Ε.Ε., θα μείνει για πάντα στην ατζέντα.
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017
"Δηλαδή με συγχωρείτε, εμείς απατεώνες είμαστε;"..
Όχι. Και βέβαια όχι. Εννοείται πως όχι.
Οι απατεώνες μπροστά σας είναι γατάκια τυφλά ακόμα.
Ύαινες είσαστε, καθάρματα, επαγγελματίες δολοφόνοι.
Πώς αλλιώς να νοηθεί το γεγονός πως επτά χρόνια μετά από τόση εξουθένωση των πολιτών,
..εξακολουθείτε να
ψάχνετε και να βρίσκετε καινούργιους τρόπους "έννομης" ληστείας του λαού, φορομπηχτικά και εισπρακτικά μέτρα,
Οι απατεώνες μπροστά σας είναι γατάκια τυφλά ακόμα.
Ύαινες είσαστε, καθάρματα, επαγγελματίες δολοφόνοι.
Πώς αλλιώς να νοηθεί το γεγονός πως επτά χρόνια μετά από τόση εξουθένωση των πολιτών,
..εξακολουθείτε να
ψάχνετε και να βρίσκετε καινούργιους τρόπους "έννομης" ληστείας του λαού, φορομπηχτικά και εισπρακτικά μέτρα,
Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017
Η κόρη του αρχιΝαζί που εκτέλεσε τον δολοφόνο του Τσε Γκεβάρα
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
Βολιβιανή ζούγκλα, χωριό Λα Ιγκέρα, πρόποδες Άνδεων, ξημέρωμα 9ης Οκτωβρίου 1967
Ο συνταγματάρχης του βολιβιανού στρατού Ρομπέρτο Κιντανίλια Περέιρα
είχε κάθε λόγο να πετάει στα σύννεφα από χαρά. Ίσιωσε με τον δείκτη και
τον αντίχειρά του το λεπτό, φροντισμένο μαύρο μουστάκι του και προέταξε
το σαγόνι του, ώστε να μη φαίνεται το προγούλι του. Στη συνέχεια
πλησίασε τον λιγομίλητο άνδρα με τα πολιτικά ρούχα, τον οποίο φώναζε
Φέλιξ Ροντρίγκες και που γνώριζε ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA.
Με στόμφο του ανακοίνωσε: «Σενιόρ, μέσα στο σχολείο βρίσκεται
αιχμάλωτος, έπειτα από καταδίωξη και μάχη με τις δυνάμεις μας, ο νούμερο
ένα επικίνδυνος εχθρός των χωρών μας. Ακολουθήστε με, παρακαλώ».
Οι δυο άνδρες πέρασαν από την πόρτα του σχολείου, το οποίο είχε μεταβληθεί σε φρούριο. Φαντάροι με τα όπλα στο χέρι φυλούσαν σκοπιά και άλλοι είχαν ζώσει τον εξωτερικό χώρο και περιπολούσαν. Καταμεσής μιας αίθουσας που είχε αδειάσει από τα θρανία και υπήρχε μόνο ο μαυροπίνακας και ένας Εσταυρωμένος στον τοίχο, καθόταν ήρεμος, σχεδόν χαμογελαστός ένας μαυρομάλλης άνδρας. Το αριστερό του πόδι τον πονούσε φριχτά και το αίμα από τη σφαίρα που τον είχε τραυματίσει, είχε καταβρέξει το σκούρο χακί, στρατιωτικό του παντελόνι. Η έκφρασή του όμως συνέχιζε να είναι γαλήνια.
Τρίτη 20 Ιουνίου 2017
Παρένθεση (έως το 2060)! του Στάθη
Μόνον από την πρόσφατη σοδειά: Οι «στραβές» του κ. Μπαλάφα. Οι μπαλωθιές του κ. Πολάκη. Τα πέη επί ταν (τη γραβάτα) του κ. Καμμένου. Οι «πουτάνες του Νότου» (παλαιότερο αυτό, αλλά αιώνιο) της κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου. Οι μισανθρωπικές αρλούμπες της κυρίας Ραχήλ Μακρή για τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και την υγεία του. Το στεντόρειο retweet «στα αρχ…α μας» του κ. Νίκου Παππά για την παραίτηση Ταγματάρχη - έχουμε
ανεβεί στην Πνύκα κι αγορεύουν τα αηδόνια.
Η αυταπάτη του αρνιού
Του Προκόπη Μπίχτα
Είναι χαρακτηριστικό των λαών που βρίσκονται στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής να πιστεύουν ότι αυτό που ζουν τώρα θα διαρκέσει αιώνια αν είναι σχετικά ικανοποιητικό ή, αν δεν είναι ικανοποιητικό, δεν θα χειροτερεύσει.
Είναι η ελπίδα του αρνιού που βρίσκεται στον πάγκο του χασάπη ότι, με κάποιον τρόπο, την τελευταία στιγμή, θα γλυτώσει.
Ετικέτες
Αντισταθείτε,
Γεωστρατηγικά,
Εθνική Ανεξαρτησία,
Ευρωσύστημα,
Ιμπεριαλισμός,
ΝΑΤΟ,
Νέα Τάξη,
Παγκοσμιοποίηση,
Προκόπης Μπίχτας,
Ρωσία,
Τουρκία
Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017
Εν Γερμανική Αποικία, του Στάθη
Με την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία έχασε όλες τις αποικίες της. Τώρα επιστρέφει σε κάποιες απ’ αυτές μόνη της ή σε συνεργασία με τη Γαλλία. Στην Αφρική.
Με τη συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, η Γερμανία όχι μόνον έχασε την επιρροή της στην Ευρώπη, αλλά ετέθη υπό τετραπλή Κατοχή η ίδια. Μετά την καταδίκη ολίγων ναζιστών ηγετών στη Νυρεμβέργη, η αποναζιστικοποίηση και στις δύο κατεχόμενες ζώνες επιβραδύνθηκε. Αλλωστε
η συμμετοχή του γερμανικού λαού στο ναζιστικό σύστημα ήταν τόσο μεγάλη, που τυχόν διώξεις σε όσους ήταν ναζί θα απερήμωναν τη χώρα και στη δυτική ζώνη κατοχής και στην ανατολική. Πλήθος ναζί επιστημόνων φυγαδεύθηκαν κι εργάσθηκαν για τις ΗΠΑ, ενώ πλήθος βιομηχανικών υποδομών και κατασκευαστικών σχεδίων κατέληξαν στην ΕΣΣΔ.
Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017
Στο Μενίδι δεν τα 'σκιαζε απλά η φοβέρα…
Ένα μικρό παιδί χάθηκε εντελώς άδικα, εντελώς απάνθρωπα, για να μάθει όλη η Ελλάδα αυτό που εδώ και δεκαετίες συμβαίνει στο Μενίδι.
Από την εποχή της δεκαετίας του ’80 που ήμουν μαθητής στο Α’ Γενικό Λύκειο Αχαρνών είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που τα ΜΜΕ ανακάλυψαν αφού χάθηκε έτσι τραγικά το μικρό αγγελούδι.
Τρίτη 13 Ιουνίου 2017
Ο Επανεξοπλισμός, του Στάθη
Μια τρομερή λέξη στοίχειωσε τον Μεσοπόλεμο. Ο «επανεξοπλισμός». Αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία ο Χίτλερ άρχισε ένα ταχύ και βίαιο (που υπερακόντιζε τις διεθνείς συνθήκες) πρόγραμμα επανεξοπλισμού. Μάλιστα μέσα από αυτό το πρόγραμμα η Γερμανία βγήκε από την οικονομική κρίση - με μια «πολεμική οικονομία» (που με τη σειρά της -και αυτή- οδηγούσε αναπόδραστα στον πόλεμο). Οι θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο Χίτλερ το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’30 ήταν
στην πραγματικότητα οι θέσεις στους τάφους του πρώτου μισού της δεκαετίας του ’40.
Και σήμερα, η γερμανική οικονομία, τηρουμένων των αναλογιών, αλλά και παρατηρώντας το εγγύς μέλλον, είναι μια οικονομία βίαιη και πολεμική. Μέσω των χρεών, των ελλειμμάτων και των πλεονασμάτων, η Γερμανία διευθύνει την, κατά τα άλλα, «ελεύθερη οικονομία» στην Ενωση, με αποτέλεσμα να χειραγωγεί χώρες, να δημιουργεί προτεκτοράτα, να οργανώνει (εκ νέου) ζωτικούς χώρους.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)