Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Έχουμε Δημοκρατία σήμερα;

του Σταύρου Κατσούλη 

Η Δημοκρατία, δεν μπορεί να είναι ούτε μόνο συντηρητική, ούτε και μόνο προοδευτική. Γιατί αν ήταν αποκλειστικά συντηρητική, τότε θα υποβιβάζονταν οι διαδικασίες της ψήφου, του κλήρου και της ανακλητότητας που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Κι αν ήταν αποκλειστικά προοδευτική, τότε θα υποβιβάζονταν οι πάγιες διαδικασίες της ψήφου, του κλήρου και της ανακλητότητας.

Η Δημοκρατία, δεν αποκλείει πάντα τις λανθασμένες επιλογές. Αντ' αυτού ανοίγει τον δρόμο στο να διδαχθεί η κοινωνία από τα λάθη της εποικοδομητικά. 

Η Δημοκρατία, δεν είναι παντοδύναμη ούτε γνωρίζει τα πάντα. Για παράδειγμα, δεν είναι ικανή να παράγει επιστημονικές διαπιστώσεις πρωτογενώς, ούτε μπορεί να παράξει δίκαιους ανθρώπους, ούτε δύναται να εκφράσει ή να υλοποιήσει ιδεολογία από μόνη της. Παρ όλ' αυτά, είναι το πολίτευμα στο οποίο, μπορούν να εξελιχθούν το καλύτερο δυνατόν όλα τα παραπάνω. ...

Η Δημοκρατία, δεν εγγυάται παντού και πάντα την ομαλότητα. Αντ' αυτού, εκκολάπτει την διαφωνία, την διάσταση, αγαπά την αδυσώπητη κριτική, ώστε να ξεκαθαρίζεται ποια θέση υπερισχύει με βάση τα επιχειρήματα που παραθέτονται.  
Η Δημοκρατία, δεν είναι απλά η εξουσία της πλειοψηφίας, αλλά όταν είναι υγιής, πρώτα και κύρια οφείλει πάντα να αφαιρεί την εξουσία από τα ιδιωτικά συμφέροντα και να διαλύει κάθε τέτοια συνωμοσία.

Η Δημοκρατία, δεν είναι μια συλλογή από στιγμιαίες συλλογικές αποφάσεις και γεγονότα. Η Δημοκρατία, είναι συνεχής διαδικασία, συνεχής βελτίωση, σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.

Η Δημοκρατία, έχει πάντα δύο πρόσωπα: Το αδυσώπητα αυστηρό προς το ιδιωτικό συμφέρον, και το απέραντα συγχωρητικό προς την δημόσια θέληση.

Η Δημοκρατία, δεν είναι θετικό πράγμα ή απαίτηση για όλους. Είναι ο άσπονδος εχθρός του αυτάρχη, της διαπλοκής, των στείρων λόγων και λογίων, της συνωμοσίας, του βολεμένου, του εξαρτημένου, του επικυρίαρχου, του εκμεταλλευτή, του φασίστα και όλων αυτών που υπηρετούν το ψεύδος. 

Στην Δημοκρατία, οι πολιτικοί δεν πιστέυουν ότι η δουλειά τους είναι πιό σημαντική από αυτή του υδραυλικού, της καθαρίστριας, του φούρναρη. 

Στον κοινοβουλευτισμό, η ψήφος είναι η πράξη του να επιλέξεις ποιόν πολιτικό θα υπηρετείς.

Στην Δημοκρατία, η ψήφος είναι το να επιλέξεις ποια πράξη θα κάνει ο πολιτικός υπηρέτης σου.

Η Δημοκρατία δεν μπορεί να καθορίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Ωστόσο, μια αληθινή Δημοκρατία μπορεί να τσακίσει ανεπανόρθωτα οποιονδήποτε πολιτικό τολμήσει να παρουσιάσει το ψέμα ως αλήθεια, την ανικανότητά του ως ικανότητα ή την απραξία του ως πράξη.

Η Δημοκρατία με λίγα λόγια, είναι η συνεχής και αδιάλειπτη επανάσταση. 

Και για να απαντηθεί το ερώτημα: 

Το αν έχουμε Δημοκρατία σήμερα ή όχι, θα πρέπει να είναι πλέον αυτονόητο σε όλους.

ΠΗΓΗ: Σταύρος Κατσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...