Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Οι Ευρωπαίοι κρύβουν 300 δισ. σε… φούρνους και πλυντήρια!

Οι Ευρωπαίοι κρύβουν 300 δισ. σε… φούρνους και πλυντήρια!

Την στιγμή που η ευρωζώνη αρχίζει να συζητά το ενδεχόμενο να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, έρχονται στο φως απίστευτα στοιχεία για τα ποσά που οι ευρωπαίοι «εξαφανίζουν» στα στρώματα και όχι μόνον εκεί, γεγονός που δείχνει το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης έναντι των τραπεζών στις 19 χώρες του ενιαίου νομίσματος.

Τα κάνουν 500ευρα και τα κρύβουν στο σπίτι

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters το 2015 κυκλοφορούσαν στην ευρωζώνη χαρτονομίσματα των 500 ευρώ που η συνολική τους αξία ξεπερνούσε τα 300 δισεκατομμύρια. Με άλλα λόγια, από το 1,1 τρις ευρώ που ήταν σε κυκλοφορία εκτός τραπεζών, το 30% ήταν ...
σε 500ευρα.

Η κυκλοφορία του μωβ χαρτονομίσματος εκτός τραπεζών διπλασιάστηκε τα τελευταία 10 χρόνια και συνεχίζει να αυξάνεται όσο διαρκεί η κρίση και η νευρικότητα των πολιτών, γεγονός που από τους ειδικούς της ΕΚΤ σημαίνει πως το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα επιλέγουν αυτοί που θέλουν να κρύψουν χρήματα στα στρώματα ή σε χρηματοκιβώτια στα σπίτια τους.

Φούρνοι και πλυντήρια που έγιναν χρηματοκιβώτια

Το Reuters αναφέρει ότι ένα μεγάλο ποσό χαρτονομισμάτων κρύφτηκε από έλληνες πριν επιβληθούν τα Capital Controls. Στην Κύπρο πάντως, ορισμένοι ήταν αρκετά εφευρετικοί στην προσπάθειά τους να εξαφανίσουν ρευστό μέσα στο σπίτι για μια ώρα ανάγκης.

Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αποκάλυψε στο πρακτορείο ότι μια γυναίκα είχε κρύψει χαρτονομίσματα μέσα στο φούρνο της κουζίνας της και τα ξέχασε εκεί, με αποτέλεσμα να τα κάψει όταν τον έθεσε σε λειτουργία για να μαγειρέψει. Αλλοι Κύπριοι είχαν κρύψει μετρητά σε πλυντήρια και τα πήγαν μουλιασμένα στην Τράπεζα ζητώντας της να τα αντικαταστήσει.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ τονίζουν ότι το φαινόμενο της απόκρυψης ρευστού δεν περιορίζεται μόνο στις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο. «Αυτή η τακτική έχει μεγάλες συνέπειες στην οικονομία και λειτουργεί αντίθετα στην βασική επιδίωξη της ΕΚΤ που είναι να υπάρχει ρευστότητα στο σύστημα» τονίζει ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και πρώην μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Πηγή: tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...