Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

«ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΠΗ

ΟΙ «ΦΟΥΣΚΕΣ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ
Ισχυρό sell-off στα όρια του κραχ σημειώθηκε στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, με την πτώση να ξεπερνά το 12% και να παρασύρει ολόκληρο το ταμπλό στο κόκκινο μετά την τραπεζική κρίση που χτυπά σήμερα και χθες ολόκληρη την Ευρώπη και στέλνει σε ελεύθερη πτώση όλες τις συστημικά σημαντικές τράπεζες από ΙταλίαΓαλλία,Βρετανία και Γερμανία.
Η νέα κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, αποτέλεσμα σειράς εγγενών προβλημάτων τους, με αιχμή την τεράστια έκταση των «κόκκινων» δανείων αλλά και του συνεχούς κατήφορου της οικονομίας, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή bail in σε βάρος των καταθετών, σε έναν φαύλο κύκλο που δεν έχει τέλος.
Επιβεβαιώνεται πλήρως ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι βαθύτατα σάπιο και αγιάτρευτο και η μόνη ρεαλιστική λύση είναι το εθνικό νόμισμα, η ευρύτατη σεισάχθεια των δανείων των τραπεζών και η ταυτόχρονη εθνικοποίηση, ανακεφαλαιοποίηση και χρηματοδότησή τους με έκδοση χρήματος από την Εθνική Κεντρική Τράπεζα, ώστε κατ' αυτόν τον τρόπο οι νέες εθνικοποιημένες τράπεζες της χώρας να αναλάβουν ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό ρόλο, χορηγώντας ισχυρότατη ρευστότητα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με μηδενικά, σχεδόν, επιτόκια.
Την ίδια ώρα η ευρυνόμενη τραπεζική κρίση στον χώρο της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ καταδεικνύει τα αδιέξοδά τους, τα οποία γίνονται όλο και πιο πυκνά και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των θεσμικών ρυθμίσεων στον ευρωζωνικό και ευρωενωσιακό χώρο. Αντίθετα θαπαροξύνονται.
Τόσο η ευρωζώνη όσο και η ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με αποσυνθετικές καταστάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας όλες τις άμυνές του, έκλεισε με απώλειες 3,15% στις 551,64 μονάδες, ενώ ο δείκτης των τραπεζών βυθίστηκε 8,84% και τα περισσότερα blue chips σημείωσαν πτώση άνω του 2% με 3%.
Ο απόλυτος "αρνητικός" πρωταγωνιστής, οι ελληνικές τράπεζεςσημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη, με την μετοχή της Πειραιώς να κλείνει στα 1,280 ευρώ με πτώση 12,33%, την Eurobank στο -11,16% και στα 0,4300 ευρώ, την Εθνική στο -10,05% και τα 0,1700 ευρώ ενώ με απώλειες της τάξης του 6,29% έκλεισε η Alpha Bank στα 0,16400 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον συνολικό τζίρο του Χ.Α, που έφτασε σήμερα τα 44 6 εκατ. ευρώ, τα 27 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζεςαπό τα οποία τα μισά σχεδόν στην Alpha Bank.
Mε μοναδική εξαιρέσεις την Jumbo (+0,65%), ο FTSE 25 έκλεισε στο βαθύ κόκκινο και το -3,77%, ενώ ισχυρότατες πιέσεις σημειώθηκαν σε Folli Follie ( -6,10%), ΔΕΗ ( -4,,6%), ΟΛΠ ( -3,90%), Μυτιληναίος (-4,07%), Aegean (-3,55%), Ελλάκτωρ (-3,70%), ΕΛΠΕ (-3,16%) και ΕΥΔΑΠ (-2,79%),
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το χαμηλό της 18ης Ιουλίου στις 549 μονάδες αποτελεί σημαντικό σημείο στήριξης και ενδεχόμενο σπάσιμό του με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει το δρόμο για τις 520 μονάδες.
Το Χ.Α κινείται στη δίνη του πανευρωπαϊκού τραπεζικού κραχ, το οποίο ξεκίνησε μόλις οι αγορές "διάβασαν" τα αποτελέσματα των stress tests. Οι απώλειες των ελληνικών τραπεζών μπορούν να συγκριθούν με αυτές της Monte dei Paschi η οποία οδηγήθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης μετά την βουτιά που ξεπέρασε το 12%, ενώ σημαντικό χτύπημα δέχονται όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες του δείκτη STOXX 600, με την Banco Popolare, την Commerzbank ( η οποία αγγίζει ιστορικά χαμηλά επίπεδα ) και την την Unicredit να υποχωρούν 7% με 9%.
Στο κόκκινο και οι γαλλικές τράπεζες με την BNP Paribas να υποχωρεί 5%, ενώ και ο άλλος γερμανικός γίγαντας, η Deutsche Bank η οποία μόλις σήμερα έμαθε για την αποβολή της από τον δείκτη Stoxx 50 μετά από 18 χρόνια, σημειώνει απώλειες 5%. Η μετοχή της Credit Suisse, η οποία επίσης υποβλήθηκε από τον δείκτη, σημειώνει πτώση άνω του 5%.
Με τις μετοχές όλων των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης να βρίσκονται σήμερα στο βαθύ κόκκινο, είναι ξεκάθαρο ότι τα συμπεράσματα που έχουν βγάλει οι επενδυτές από τα πανευρωπαϊκά stress tests είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικά. Μπορεί οι αρχές να επιχείρησαν να καθησυχάσουν τα πράγματα, δηλώνοντας μετά τα αποτελέσματα, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές σε μία νέα κρίση, ωστόσο οι αγορές δεν πείστηκαν. Αντίθετα τα stress tests έβγαλαν στο φως τις μεγάλες αδυναμίες και τα μεγάλα προβλήματα των συστημικά σημαντικότερων ευρωπαϊκών τραπεζών, που δεν είναι άλλα από το βουνό των «κόκκινων δανείων» (NPLs), τα κεφαλαιακά κενά και η πτώση της κερδοφορίας.

Πηγή iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...