Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Τα Ελληνικά ξεκίνησαν να διδάσκονται ως επίσημη γλώσσα στη Ρωσία!

Χρειάστηκε ένας χρόνος για την υπογραφή του σχετικού διατάγματοςΜαθητές Δ' τάξης του 4ου Σχολείου Γκελεντζίκ με την καθηγήτριά τους Ελπίδα Ρωμανίδη
To ξεκίνημα της διδασκαλίας των Ελληνικών ως επίσημης γλώσσας στην ρωσική δημόσια εκπαίδευση είναι γεγονός.
Το τελευταίο βήμα έγινε και έτσι από τις 29 Δεκεμβρίου 2016, τα σχολικά εγχειρίδια της Ελληνικής είναι επίσημα στη λίστα των εκπαιδευτικών βιβλίων του συστήματος μέσης εκπαίδευσης της Ρωσίας.
Πλέον τα Ελληνικά είναι γλώσσα επιλογής σε όλα τα σχολεία της Ρωσίας. Η διδασκαλία τους θα ξεκινήσει επίσημα από την επόμενη σχολική χρονιά.
Με τον Νόμο 1677/2016 το Υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας επιβράβευσε τις προσπάθειες της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Το σχετικό διάταγμα υπέγραψε η υπουργός Όλγα Βασίλιεβα.
Ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης σε όλη τη ρωσική επικράτεια ήταν ο πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Γκελεντζίκ, Αφλατόν Σολάχοφ.
«Χρειάστηκε ένας χρόνος για να γίνει όλη η δουλειά» είπε λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την υπογραφή του σχετικού διατάγματος.
Το εγχείρημα, σύμφωνα με τον ίδιο, στήριξαν τόσο το ρωσικό Υπουργείο Παιδείας, όσο και η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κουμπάν και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη Ρωσία και την Ελλάδα.
Άλλωστε, ο Αφλατόν Σαλάχοφ και το Γκελεντζίκ έχουν ήδη δείξει το δρόμο: Πριν από περίπου ένα χρόνο, με απόφαση των τοπικών Αρχών, ξεκίνησε η διδασκαλία Ελληνικών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης.
Συνοδεία της Νέλλης Μαρφουτένκο, η οποία είναι γραμματέας της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Γκελεντζίκ, το pontos-news.gr μπήκε στο 4ο Σχολείο της πόλης και είδε τους μικρούς μαθητές της Δ' τάξης να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Στην τάξη μας υποδέχτηκε η καθηγήτρια Ελπίδα (Ναντιέζντα) Ρωμανίδη.
Αξιοσημείωτο είναι, ότι τα Ελληνικά ως ξένη γλώσσα επιλογής, ελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των παιδιών ελληνικής καταγωγής αλλά και παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων.
Όπως γίνεται κατανοητό, η Ελληνική επιλέχθηκε επειδή ήταν πολιτική απόφαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι η γλώσσα μας μιλιέται μόνο στην Ελλάδα, την Κύπρο και από τους ομογενείς του εξωτερικού.

Πηγή: neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...