Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Οι πλειστηριασμοί αποτελούν την τελική πράξη τοκογλυφίας


Του Αναστάσιου Κώνστα

Λέγονται πολλά για τους πλειστηριασμούς. Ωστόσο, κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με την πρακτική των τραπεζών, που καταλήγει σε πλειστηριασμούς ακινήτων πολιτών.

Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν κατ' επανάληψη εκμεταλλευτεί «την ανάγκη, την κουφότητα, την απειρία ή την ψυχική έξαψη εκείνου που παίρνει την πίστωση».
Κατά πάγια πλέον νομολογία του Αρείου Πάγου οι τόκοι που υπερβαίνουν το επίσημο ανώτατο επιτρεπόμενο επιτόκιο υπερημερίας είναι καταχρηστικοί. Το επιτόκιο αυτό κυμάνθηκε στα χρόνια των μνημονίων κατά μέσο όρο στο 8%. Όπως γίνεται αντιληπτό, μόνο τα επιτόκια στεγαστικών δανείων ενδέχεται να κυμαίνονται κάτω από αυτό το όριο. Κανείς, όμως, δεν αντιδρά εκτός από τους συνειδητοποιημένους πολίτες, που χρόνια τώρα μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς στα κατά τόπους ειρηνοδικεία.

Το ανθρωποκτόνο σύστημα φροντίζει φυσικά να αμύνεται, ακόμα και σε αυτό το φαινόμενο, που κατά την άποψή μας συνιστά νόμιμη άμυνα υπέρ τρίτου, αφού ο πλειστηριασμός αποτελεί συχνά την τελική πράξη υλοποίησης της τοκογλυφίας. Έτσι προωθεί τώρα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ώστε να μην έχει τέτοιου τύπου αντιδράσεις και να περιορίζεται η δυνατότητα συμμετοχής σε πλειστηριασμούς μόνο σε όσους λάβουν ηλεκτρονικό κωδικό συμμετοχής! Δημοσιότητα τέλος, δηλαδή.

Μπροστά σε αυτή τη νέα μεθόδευση οι κινήσεις κατά των πλειστηριασμών διοργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης την Παρασκευή 4/3 στις 5 μ.μ. με σημείο συνάντησης την διασταύρωση των λεωφόρων Κηφισιάς και Αλεξάνδρας. Πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι, αφού αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά μας.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Και για όσους νομίζουν ότι υπερβάλλουμε, παρατίθεται το άρθρο 404 του Ποινικού Κώδικα. Διαβάστε το, γιατί η γνώση είναι δύναμη.

Υ.Γ.: Τυχόν ομοιότητα με υφιστάμενες καταστάσεις δεν είναι καθόλου συμπτωματική...

1. Όποιος σε δικαιοπραξία για την παροχή οποιασδήποτε πίστωσης, ανανέωσής της ή παράταση της προθεσμίας πληρωμής εκμεταλλεύεται την ανάγκη, την πνευματική αδυναμία, την κουφότητα, την απειρία, ή την ψυχική έξαψη εκείνου που παίρνει την πίστωση, συνομολογώντας ή παίρνοντας για τον εαυτό του ή για τρίτον περιουσιακά ωφελήματα, που ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις είναι προφανώς δυσανάλογα προς την παροχή του υπαιτίου, «με Φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».

*** Η φράση «με Φυλάκιση μέχρι δύο ετών» της παρ. 1 αντικαταστάθηκε με τη φράση «με Φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών» με την παρ. 8 άρθρ. 14 Ν. 2721/1999, ΦΕΚ Α 112/3.6.1999.

2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και: α) όποιος, ανεξάρτητα από τους πιο πάνω όρους, κατά την παροχή ή την παράταση της προθεσμίας πληρωμής, κατά την ανανέωση ή την προεξόφληση δανείου, συνομολογεί ή παίρνει για τον εαυτό του ή για τρίτον περιουσιακά ωφελήματα που υπερβαίνουν το κατά το νόμο θεμιτό ποσοστό του τόκου β) όποιος, απαλλοτριώνει παραπέρα ή δίνει ως ενέχυρο κάποια απαίτηση που απέκτησε και που είναι του είδους που αναφέρεται στην παρ. 1 ή στην παρ. 2 στοιχ. α ή επιδιώκει την εκπλήρωση τοκογλυφικών ωφελημάτων που πηγάζουν από αυτή την απαίτηση.
3. Αν ο υπαίτιος επιχειρεί κατ` επάγγελμα ή κατά συνήθεια τοκογλυφικές πράξεις του είδους των παρ. 1 και 2 τιμωρείται με «με Κάθειρξη μέχρι δέκα ετών» και χρηματική ποινή.
***Η φράση «με Φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών» της παρ. 3 αντικαταστάθηκε με τη φράση «με Κάθειρξη μέχρι δέκα ετών» με την παρ. 8 άρθρ. 14 Ν. 2721/1999, ΦΕΚ Α 112/3.6.1999.

4. Αν οι πράξεις των πιο πάνω παραγράφων τελούνται από νομικά πρόσωπα, ποινική ευθύνη υπέχουν οι διοικητές και οι διευθυντές τους.
(5. Η ποινική δίωξη των πράξεων των παρ. 1 και 2 ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση).

*** Η άνω παρ. 5 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ και η παρ. 6 αριθμήθηκε ως παρ. 5 με την παρ. 8 άρθρ. 14 Ν.2721/1999, ΦΕΚ Α 112/3.6.1999.5

5. Το αξιόποινο των ανωτέρω πράξεων εξαλείφεται αν ο δράστης με δική του θέληση και πριν ακόμη εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο από την αρμόδια αρχή για την πράξη του, εξουδετερώσει την παράνομη κατάσταση και αποδώσει στον οφειλέτη, ότι πήρε πάνω από το νόμιμο μέτρο μαζί με τους νόμιμους τόκους από την ημέρα που το πήρε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...