Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

ΜΙΑ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

του Γιάννη Σταράκη

Ήταν κάποτε ένας νοικοκύρης που ήθελε να φτιάξει στο σπίτι του μία βρύση επειδή έσταζαν οι σωληνώσεις της. Μιας δεν έπιαναν τα χέρια του, αποφάσισε να καλέσει έναν υδραυλικό. Πήρε, λοιπόν, τηλέφωνο την εταιρία:
«φθηνό νερό για όλους- πάσης φύσεως υδραυλικές επιδιορθώσεις»
καθώς είχε στο σπίτι του ένα διαφημιστικό της φυλλάδιο. H υπάλληλος κράτησε το τηλέφωνό του νοικοκύρη και μετά από λίγη ώρα τον κάλεσε ένας υδραυλικός ο οποίος του είπε:

«Θα έρθω αύριο να σας τη φτιάξω τη βρύση αλλά πρώτα θέλω να σας κάνω μια ...
ερώτηση. Έχετε κάβουρα;»

« Και βέβαια έχω», του απάντησε ο νοικοκύρης. «Σπίτι χωρίς κάβουρα γίνεται; Δε γίνεται.» ...

Την άλλη μέρα ήρθε ο υδραυλικός αλλά χρησιμοποίησε τον κάβουρα ως σφυρί. Χτυπούσε με αυτόν την κάθετη σωλήνωση εκροών του νερού, από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να θηλυκώσει καλά με το πάνω της κομμάτι.

Αποτέλεσμα; Η ζημιά όχι μόνο δεν επιδιορθώθηκε αλλά επιδεινώθηκε κάπως καθώς έσπασαν μερικές βόλτες που θα βοηθούσαν το έναν σωλήνα να βιδώσει με τον άλλο.

«Δυστυχώς δεν μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο. Αυτές οι σωληνώσεις είναι προβληματικές από τη μάνα τους», διαπίστωσε ο υδραυλικός και έφυγε.

Είδε και απόειδε ο νοικοκύρης και ζήτησε από την εταιρία να της στείλει έναν άλλο υδραυλικό καλύτερο από τον προηγούμενο. Μετά από λίγη ώρα τον κάλεσε ο άλλος υδραυλικός και  του είπε:

«Θα έρθω αύριο να σας τη φτιάξω τη βρύση αλλά πρώτα θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Έχετε κάβουρα;»

« Και βέβαια έχω», του απάντησε ο νοικοκύρης. «Σπίτι χωρίς κάβουρα γίνεται; Δε γίνεται.»

Την άλλη μέρα ήρθε ο υδραυλικός αλλά χρησιμοποίησε τον κάβουρα ως μεγάλη πένσα. Προσπάθησε να μικρύνει το στόμιο της κάτω σωλήνωσης έτσι ώστε να σφηνώσει με την πάνω.

Αποτέλεσμα; Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη. Καθώς πίεζε το στόμιο, το έσπασε και έτσι αχρηστεύτηκε η σωλήνωση.

«Δυστυχώς δεν μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο. Ο προηγούμενος υδραυλικός είχε καταστρέψει τις βόλτες από τις σωληνώσεις. Λυπάμαι. Πρέπει να κλείσετε το γενικό διακόπτη του νερού, διαφορετικά θα πλημμυρίσετε. Αν θέλετε νερό μπορείτε να προμηθευτείτε από την εταιρία μας», συνόψισε ο υδραυλικός και έφυγε.

Ο νοικοκύρης είχε απογοητευτεί από τους υδραυλικούς. Ούτε ήξεραν να χρησιμοποιήσουν σωστά το εργαλείο που είχαν στη διάθεσή τους ούτε σκέφτηκαν να αντικαταστήσουν τους σωλήνες. Έτσι αποφάσισε να πάρει την τύχη στα χέρια του. Έψαξε στην αποθήκη του και βρήκε σωλήνες για να αντικαταστήσει τους παλιούς. Τους παρατήρησε και διαπίστωσε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει τον κάβουρα για να βιδώσει τον έναν στον άλλον. Έψαξε στη συνέχεια να βρει και τον κάβουρα αλλά δεν υπήρχε πουθενά. Φαντάστηκε ότι θα τον είχε πάρει κατά λάθος ο υδραυλικός μαζί του και έτσι τον κάλεσε στο τηλέφωνο:

«Με συγχωρείτε, είμαι ο πελάτης στον οποίο πριν από λίγες ώρες διαλύσατε μια βρύση. Μήπως πήρατε μαζί σας τον κάβουρά μου;», τον ρώτησε με μια ελαφριά δόση ειρωνείας.

«Ναι τον πήρα. Η εταιρία μας αποφάσισε, για το καλό όλων των πελατών της να αποσύρει τους κάβουρες από όλα τα σπίτια»,  απάντησε ο υδραυλικός με αφοπλιστική κυνικότητα.

«Τι κάνατε λέει; Πρώτον, γιατί δε με ρωτήσατε και δεύτερον πώς θα μπορέσω τώρα να φτιάξω τη βρύση μου χωρίς εργαλείο;», αποκρίθηκε ο νοικοκύρης σε έντονο ύφος.

«Με συγχωρείτε που δε σας ρώτησα αλλά ό, τι έγινε έγινε.  Άλλωστε η απόφαση δεν αφορά μόνο εσάς. Κάβουρες δεν υπάρχουν πλέον σε κανένα σπίτι. Από την άλλη μεριά η εταιρία μας θεωρεί ότι πρέπει να αφήσουμε όλα τα μηχανήματα να φτιάξουν μόνα τους. Δηλαδή να αυτορυθμιστούν. Μέχρι τότε μπορείτε να προμηθεύεστε νερό από την εταιρία μας και να το πληρώνετε σε δόσεις. Καλό σας απόγευμα.»…

…Το ακουστικό του τηλεφώνου έμεινε μετέωρο στον αέρα, ενώ ο νοικοκύρης καθόταν εμβρόντητος στην πολυθρόνα του και κοίταζε ανέκφραστα την αχρηστεμένη  βρύση που βρισκόταν απέναντί του.

« Ο κάβουρας τι τους έφταιγε;  Οι υδραυλικοί ήταν άχρηστοι και τον χρησιμοποιούσαν με λάθος τρόπο. Και αυτό για την αυτορρύθμιση είναι δυνατόν να το πιστέψει νοήμων άνθρωπος; Εταιρία να σου πετύχει!!! Απλά όσοι τη διοικούν θέλουν να κρεμόμαστε από αυτούς για να κερδίζουν εις βάρος μας. »

Ο νοικοκύρης σηκώθηκε βαρύθυμα από την καρέκλα του και βγήκε έξω από το σπίτι να πάρει λίγο αέρα. Σε όλη τη διαδρομή μονολογούσε:

 «Σπίτι χωρίς κάβουρα γίνεται; Δε γίνεται.»

Υ.γ
κάβουρας = εθνικό νόμισμα
εταιρία = Ε.Ε
Τα υπόλοιπα τα αφήνω σε εσάς…

Ο Γιάννης Σταράκης είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Γαλατσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...