Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Η Eldorado Gold συνεχίζει την… επέλασή της στην ΒΑ Χαλκιδική

Η επιθετική δραστηριότητα των… «επενδυτών» της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» (Eldorado Gold ) στην ΒΑ Χαλκιδική εξελίσσεται και κλιμακώνεται. Αυτή την φορά, η στόχευση αφορά στην περιοχή Τσικάρα, 3,5 χλμ ανατολικά της Μ. Παναγίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα της Μ. Παναγίας «η εγρήγορση των κατοίκων απέτρεψε προς στιγμήν τη δημιουργία ακόμη μίας πληγής στα σωθικά του βουνού», αλλά με την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας κατόπιν εισαγγελικής εντολής «το γεωτρύπανο εγκαταστάθηκε στην καρδιά του δάσους την Τετάρτη 29 Μαρτίου το μεσημέρι».

Από την πρώτη στιγμή, η εταιρία υιοθέτησε την μέθοδο της «σαλαμοποίησης», προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, εις τρόπον ώστε να καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η ανάσχεση του επιθετικού σχεδιασμού της. Σ’ αυτήν την τακτική βρήκε «πρόθυμους» συμμάχους στο δωσιλογικό πολιτικό προσωπικό και κατ’ αυτόν τον τρόπο συνεχίζει απτόητη το εγκληματικό «επενδυτικό» της έργο!

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της συνειδητής ανοχής στην αυθαιρεσία της εταιρίας είναι η αντιφατική στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εντοπίζεται στο εξής… παράδοξο: Ενώ αναμένεται από το ΣτΕ να εξετάσει την αίτηση ακύρωσης των «αποφάσεων Σκουρλέτη» που υπέβαλε η «Ελληνικός Χρυσός» και παρότι η κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, έχει εκκινήσει διαδικασία προσφυγής στην διαιτησία για το θέμα της σύμβασης με την εταιρία, το αρμόδιο υπουργείο συνεχίζει να εκδίδει άδειες που επιφέρουν την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής. Και μάλιστα, την στιγμή κατά την οποία το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος), κατά την χρονική περίοδο 2012-2014 επέβαλε πρόστιμα ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, εννέα εκ των οποίων αφορούν σε ρύπανση!
_____________________________________________________________________ 

 ______________________________________________________________________  

Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, εξαιτίας της ραγδαίας συρρίκνωσης που υφίσταται η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής σ’ όλους τους τομείς, υπολογίζεται ότι το Δημόσιο ζημιώνεται κατά 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μόνη επιλογή είναι η εκδίωξη της Eldorado Gold από την χώρα μας,  η άμεση εθνικοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής και η ισορροπημένη αξιοποίησή τους με μεθόδους εξόρυξης που δεν θα προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και σε κάθε περίπτωση θα είναι προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και του δημοσίου συμφέροντος.



Όμως, αυτό θα συμβεί μόνον στην περίπτωση κατά την οποία ο λαός ενωμένος, οργανωμένος και αποφασισμένος ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς οικονομικής κατοχής. Διαφορετικά, η Χαλκιδική θα μετατραπεί σ’ ένα απέραντο μεταλλείο και η χώρα μας σ’ ένα απέραντο… «νεκροταφείο»!



Σχολιασμός από  Δρόμος Ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...