Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Τα … "βαρίδια"!


"Οποιος δε χρησιμοποιεί 
τα μάτια του για να βλέπει,
θα τα χρησιμοποιήσει
για να κλάψει" ! 
 [Jean – Paul Sartre 
(Ζαν Πωλ Σαρτρ - γνωμικά)]


Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ΕΠΑΜ, σίγουρα δεν αποτελεί ‘’κεραυνό εν αιθρία’’! Είναι απότοκος μιας μεθοδευμένης πορείας που ξεκίνησε από πολύ παλιά, στην περίοδο που μεσολάβησε μεταξύ 2ου και 3ου Συνεδρίου ! Σε μια περίοδο που άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες των πυρήνων για έλλειμμα επαφής της ΠΓ με τους πυρήνες. Την εποχή που άρχισαν να ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι, αλλά και δυνατές φωνές, για ‘’κλειστές συνεδριάσεις’’ της ΠΓ και για αποφάσεις .... ‘’ερήμην της γνώμης των πυρήνων’’ !

Τότε ήταν που ακούστηκαν και οι πρώτοι ‘’ψίθυροι’’, από πλευράς κεντρικής ηγεσίας, που άφηναν να σέρνεται το ....... ‘’απειλητικό φάντασμα’’ της πρόθεσης αποχώρησης του Δημ. Καζάκη από την ΠΓ !Ταυτόχρονα η τακτική αυτή άρχισε να ‘’εμπλουτίζεται’’ και από επιθετικούς προσδιορισμούς, που συνόδευαν τα ονόματα γνωστών στελεχών, που σήμερα απαρτίζουν το ανώτατο όργανο του ΕΠΑΜ! Κάθε όνομα διανθιζόταν από τη φράση..... ‘’ιδρυτικό μέλος του ΕΠΑΜ’’ !! Τότε δεν μπορούσα να ερμηνεύσω τη σκοπιμότητα αυτής ...
της πρακτικής. Μου την αποκάλυψε η ίδια η εξέλιξη των μετέπειτα γεγονότων.

Όσο πλησιάζαμε προς το 3ο Συνέδριο, οι .... ‘’προθέσεις’’ του Δημ. Καζάκη άρχισαν να παίρνουν όλο και πιο καθαρά τη μορφή απόφασης αποχώρησης!

Έτσι, στο τελευταίο ΕΣΣ, παραμονές του 3ου Συνεδρίου, ο Δημ. Καζάκης εξέφρασε την αμετάκλητη απόφασή του για αποχώρησή του από την ΠΓ – και γενικότερα από κάθε κεντρικό όργανο – προβάλλοντας σαν αιτιολογία λόγους έλλειψης χρόνου, πράγμα που του στερούσε τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της συγγραφικής του δραστηριότητας, τη δυνατότητα παρουσίας του στην οικογένειά του και ταυτόχρονα προβάλλοντας σαν ...... ‘’αναγκαία την ανανέωση των οργάνων από νέο στελεχικό δυναμικό, που έπρεπε να αναδείξει το ΕΠΑΜ’’ !

Το κυριότερο όμως επιχείρημά του ήταν ο σεβασμός του προς το ..... καταστατικό του ΕΠΑΜ, που με το άρθ. 40 όριζε (σ.σ. σκόπιμος ο Παρατατικός - παρελθοντικός χρόνος - του ρήματος ‘’ορίζω’’) ότι κανένα μέλος του ΕΠΑΜ δεν μπορεί να είναι μέλος του ΕΣΣ για περισσότερες από δύο θητείες. Κάλεσε μάλιστα και τα άλλα μέλη - τής τότε ΠΓ – να πράξουν το ίδιο !

Παρά τις επίμονες προσπάθειες πολλών μελών του ΕΣΣ (και προσωπικά εμού του ίδιου – αν εξακολουθούν να έχουν μνήμη κάποιοι) να ανακαλέσει την απόφασή του- παρακάμπτοντας τον περιορισμό του άρθ. 40 του καταστατικού με συνεδριακή απόφαση – δεν έγινε κατορθωτό να πειστεί !

Φτάνοντας στο 3ο Συνέδριο, έγινε αποδεκτή η πρόταση για ανανέωση – και αναδιάρθρωση - του ΕΣΣ με νέα πρόσωπα τα οποία θεωρούσε..... ‘’άξια’’ (sic) και τα οποία πρότεινε ο ίδιος. Ζήτησε μάλιστα και απέσπασε απόφαση του Συνεδρίου για προσωρινή υπέρβαση του άρθ. 40, προτείνοντας να συμμετέχουν στο νέο όργανο και κάποιοι από τους ήδη υπηρετήσαντες επί δύο θητείες, ως συνεπίκουροι του έργου των νέων στελεχών !

Κρατήστε όμως κάτι, που μόνο σήμερα μπορεί να πάρει απάντηση! Μεταξύ αυτών των....... ‘’παλιών’’ , που προτάθηκαν από τον ίδιο, δεν υπήρξε κανένα από τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη σημερινή ΠΓ (!!) Τυχαίο ; Η εξέλιξη των γεγονότων απέδειξε περίτρανα ότι όχι μόνο δεν ήταν τυχαίο, αλλά, αντίθετα, ήταν προσεχτικά - - και συλλογικά - μεθοδευμένο !

Στη διάρκεια της θητείας του νέου οργάνου και της ΠΓ άρχισε να διαφαίνεται ότι ...... ‘’κάτι δεν πάει καλά’’!

Την ώρα που τα ‘’νέα’’ στελέχη πάλευαν να διαμορφώσουν την τακτική τους για την όσο το δυνατόν καλύτερη και απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία του Μετώπου, την ίδια στιγμή η απουσία την ..... ‘’παλιών’’ από οποιαδήποτε δραστηριότητα του οργάνου ήταν κραυγαλέα (παρά τις προσυνεδριακές τους κορόνες περί ..... ‘’συνδρομής τους στις προσπάθειες του νέου οργάνου’’), ενώ παράλληλα άρχισαν να μεμψιμοιρούν και να σχολιάζουν, μουρμουρίζοντας σε διαδρόμους, ότι ..... ‘’το πράγμα δεν τραβάει’’, ‘’δεν είναι κατάσταση αυτή’’, ‘’θα διαλυθεί το ΕΠΑΜ έτσι που πάμε’’ κ.ά.

Με τον τρόπο αυτό έφτασαν να πείσουν κάποιους πυρήνες (και κύρια της Κρήτης) να θέσουν θέμα εκτάκτου Συνεδρίου. Μια ενέργεια που κόστισε ένα τετράμηνο – τουλάχιστον – εσωστρέφειας για το Μέτωπο!

Το νέο όργανο, με δημοκρατικότατη ευαισθησία, απεδέχθη, χωρίς δεύτερη κουβέντα, την πρόταση για έκτακτο Συνέδριο, παρά το γεγονός ότι ΚΑΛΛΙΣΤΑ είχε όλες τις δυνατότητες να αμφισβητήσει (και δικαιολογημένα) τη συμπλήρωση του απαιτούμενου και αναγκαίου 30 % των μελών των αιτούντων Συνέδριο!

Έτσι - και με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις – φτάσαμε στο περίφημο 4ο Συνέδριο !

Δυστυχώς, εκεί αποκαλύφθηκε αυτό που κυοφορούσε η όλη τακτική τών ...... ‘’ιδρυτικών μελών’’, στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Αποκαλύφθηκε ότι η περίφημη πρόταση για ........ ‘’ανανέωση των οργάνων’’ ήταν το πρόσχημα για να αποδομηθούν και να καταρρακωθούν όσοι φάνταζαν επικίνδυνοι για την .......’’απ` αρχής ηγετική ομάδα’’! Ήταν η δημοκρατική ‘’μπανανόφλουδα ‘’στο βηματισμό του Μετώπου για ανάδειξη νέων στελεχών! Ήταν το απαραίτητο ντεκόρ, στο έξοχα σκηνοθετημένο σκηνικό, για να γίνει κοινά αποδεκτό ότι το ..... άστρο των ‘’ιδρυτικών στελεχών’’ ήταν το ‘’απαραίτητο και αναντικατάστατο φως’’ στο δρόμο του Μετώπου, στην πορεία για την απελευθέρωση της πατρίδας!

Με αυτού του είδους το σκεπτικό, ο Δημ. Καζάκης απέσπασε εκβιαστικά – υπό την απειλή αποχώρησής του από το Μέτωπο – απόφαση, σύμφωνα με την οποία η παραμονή του στην ηγεσία του ΕΠΑΜ θα κρινόταν από την προϋπόθεση ότι θα έχει το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα, να σέρνει από κοντά του - ‘’πακέτο’’ - το τσούρμο όλων αυτών που ο ίδιος έκρινε ως ...... ‘’άξιους’’ και ‘’απαραίτητους’’ βοηθούς στο έργο του!

Τέτοια δημοκρατικά έγιναν στο 4ο Συνέδριο!

Έτσι φτάσαμε σε μια ΠΓ (απόλυτο καθοδηγητικό όργανο), που αφού τους πρώτους μήνες τους ανάλωσε στην προσπάθεια να μοιράσει ‘’καρέκλες’’ στους γνωστούς ...... ‘’ιδρυτές’’ και ‘’άξιους’’ του ΕΠΑΜ (ασχέτως αν καταβαραθρώθηκαν από τις ψήφους των συνέδρων), στη συνέχεια άρχισε να εκδίδει φιρμάνια των...... ‘’αξίων’’ και εντολές σύνταξης αναφορών από τους πυρήνες. Προχώρησε στη δημιουργία παραοργάνων, στο διορισμό ‘’υπευθύνων’’, ‘’προέδρων’’, ‘’συντονιστών’’, ‘’περιφερειαρχών’’ και ενός πολυδαίδαλου οργανωτικού σχήματος, εφάμιλλο και ‘’αντάξιο’’ των πιο αντιδημοκρατικών, αρχηγικών και γραφειοκρατικών κομμάτων του συστήματος.

Διεμήνυσε προς τους πυρήνες ότι πρέπει να λoγοδοτούν προς την ΠΓ για την επαρκή δράση και δραστηριότητά τους επί ..... ποινή διάλυσής τους και σύστασης νέων ...... ‘’υγιών’’ πυρήνων (!!).

Στις πρώτες αντιδράσεις, το ραδιόφωνο του e-roi άρχισε να μεταδίδει άσματα του στυλ ..... ‘’σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε’’ και ... ‘’σε όποιον δεν αρέσουμε .... τα κουβαδάκια του και σε άλλη παραλία’’ !!

Με αυτήν την τακτική άρχισε η εσωστρέφεια των πυρήνων, η εγκατάλειψη δράσεων, η μουρμούρα και το κυνήγι μαγισσών. Ταυτόχρονα άρχισαν και οι πρώτες μεμονωμένες παραιτήσεις άξιων μελών και στελεχών, που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν προσφέρει τον εαυτό τους ανάλωμα στην υπόθεση του στεριώματος του Μετώπου και της απελευθέρωσης της πατρίδας μας !

Πολλά από τα αιτήματα πυρήνων, προς την ΠΓ, που ζητούσαν έκτακτο συνέδριο για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του Μετώπου, αποκρύπτονταν (σε αντίθεση με την πρακτική που ακολούθησε η προηγούμενη ΠΓ σε ανάλογα αιτήματα πυρήνων της Κρήτης, τα οποία δημοσιοποίησε άμεσα και άνοιξε διάλογο, με κατάληξη το ‘’δημοψήφισμα’’ και την προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο).

Ακολούθησαν παραιτήσεις – από το όργανο - μελών της ΠΓ, τα οποία δήλωσαν την αδυναμία τους (κατά βάση την αντίρρησή τους) να υπηρετήσουν μια τέτοια οργανωτική δομή και μια τακτική, που ήταν ξένη για τα ήθη του Μετώπου !

Μια απ` αυτές τις παραιτήσεις – αυτή του συν. Τάσου Κώνστα – συνοδεύτηκε από επιστολή του ίδιου προς την ΠΓ με την οποία εξηγούσε τους λόγους που τον ώθησαν σε παραίτηση από την ΠΓ.

Η επιστολή αυτή αντιμετωπίστηκε με τρόπο ανοίκειο και βλάσφημο από την κ. Χαραλάμπους η οποία ανέλαβε, μέσω επιστολής-απάντησης την χάλκευση κατηγοριών και μετατροπής των φαντασιώσεών της σε πραγματικότητα, με σκοπό την αποδόμηση της προσωπικότητας του τίμιου και άξιου αγωνιστή και επαμίτη. Δεν έφτανε όμως αυτό ! Με το πρόσχημα του διαλόγου και με σημαία το..... ‘’δημοκρατικόν του διαλόγου’’ προχώρησαν σε ενέργειες που θύμισαν άλλες εποχές και καθεστώτα ! Γέμισαν τον ιστότοπο του ΕΠΑΜ (και πολλών fb καλοθελητών) με το υβρεολόγιο της Χαραλάμπους, αλλά με εξαφανισμένη την επιστολή του συν. Τ. Κώνστα. Έτσι που ο αναγνώστης να έχει μόνο την ‘’άποψη’’ της κυρίας αυτής και μόνον αυτή ! Η..... ‘’απάντησή της’’ όμως (δυστυχώς γι` αυτήν και τους ομοίους της και ευτυχώς για την αλήθεια και τη δημοκρατία) πήρε την πρέπουσα απάντηση, μέσω σχολίων δεκάδων επαμιτών, που άρχισαν να κατακλύζουν τον Πολ. Διάλογο, και με τα οποία καταδίκαζαν τη βλάσφημη συμπεριφορά τής κυρίας αυτής !

Αμέσως μετά απ` αυτό, ήρθε η απόφαση της ΠΓ να προχωρήσει σε μια ενέργεια με την οποία ...... ‘’ξεβράκωσε’’ τον ίδιο της τον εαυτό και το ποιόν των προθέσεών της! Απαγόρευσε την ανάρτηση σχολίων στον Πολ. Διάλογο,(παραβιάζοντας για μια ακόμα φορά το καταστατικό) διέγραψε όλα τα προηγούμενα σχόλια των επαμιτών, που αφορούσαν τη Χαραλάμπους και τέλος έκλεισε τον Πολ. Διάλογο, μεταφέροντας τις ...... δραστηριότητές του στα ‘’έγκατα της γης’’!! Στο Forum !! Εκεί που ο δημόσιος διάλογος, παύει να είναι δημόσιος, αλλά διάλογος .... ‘’εν κρυπτώ και παραβύστω’’ ! Εκεί που μόνο οι ......‘’κατέχοντες’’ και οι ....... ‘’γνωρίζοντες’’ μπορούν να δουν, να ακούσουν και να μάθουν !! Εκεί που..... ‘’εν αφανεί της πόλεως όν και επ` ελαχίστοις συνιόντων εν αυτώ’’!!

Εκτός από το βιασμό του καταστατικού – και κατ` επέκταση της Δημοκρατίας – έδειξαν τον πανικό τους, από τα σχόλια των επαμιτών και των φίλων του κόμματος και φανέρωσαν το πρόσωπό τους, έτσι ώστε να διαπιστώσει και ο πιο αφελής, τους ηθικούς αυτουργούς που κρύβονταν πίσω από την εικόνα και τις βλασφημίες της Χαραλάμπους !

Έτσι άρχισαν να πυκνώνουν οι αποχωρήσεις από το ΕΠΑΜ !

Αποχωρήσεις άξιων αγωνιστών και αξιοπρεπών ανθρώπων, χρήσιμων και αναγκαίων στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας!

Αντί, την κρίσιμη αυτή ώρα, οι ‘’ηγήτορες’’ να συνέλθουν και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με διάλογο και άμεση προσφυγή σε συνέδριο, έδειξαν τις πραγματικές τους προθέσεις. Η στάση τους έδειξε ότι αντιμετώπιζαν, τουλάχιστον με αδιαφορία, αν όχι με ικανοποίηση, τις αποχωρήσεις, γιατί, όπως έλεγαν, ...... ‘’απαλλάσσεται το ΕΠΑΜ από τα βαρίδια’’ (!)

Η στάση τους έδειχνε ότι αντιμετώπιζαν το φυλλορρόημα του Μετώπου με αυτάρεσκη ανακούφιση, μιας και απαλλάσσονταν από τα βαρίδια που τους έσπρωχναν στα βάθη ....... στην καρδιά τής κοινωνίας και της αγωνίας της – εκεί που πραγματικά ‘’δένεται το ατσάλι’’! ‘’Βαρίδια’’ που δεν τους επέτρεπαν να βγουν στην επιφάνεια και στον αφρό του κοινοβουλευτισμού !!

Σαν ύστατο ‘’χαίρε’’ στους αγωνιστές που αποχωρούσαν, άρχισαν να εκτοξεύουν λάσπη και υβρεολόγιο, από το οποίο κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος θα απέστρεφε το πρόσωπό του, με βδελυγμία!

Η επιχειρηματολογία και η πειθώ υποκαταστάθηκαν από χαρακτηρισμούς που δεν θα προσιδίαζαν σε ανθρώπους με τους οποίους βάδιζες, μέχρι χθές, χέρι χέρι στον αγώνα για τη λευτεριά !

Ατόπημα μεγάλο, για τον ίδιο το Δημ. Καζάκη, ήταν και το γεγονός της δημοσιοποίησης προσωπικής επιστολής του συν. Στ. Κατσούλη, με αποτέλεσμα και τη δημόσια έκθεση απορρήτων προσωπικών δεδομένων του - και μάλιστα υγείας! Μια δημοσιοποίηση που – στο τέλος τέλος – τι το φοβερό ...... ‘’αποκάλυπτε ; Ότι ο συν. Κατσούλης ήλπιζε ακόμα στην παρέμβαση του Δημ. Καζάκη, για τη σωτηρία του Μετώπου ! Η ελπίδα του αυτή κατεγράφη σαν απόδειξη (!!) ότι είναι ‘’αργυρώνητος’’, ‘’εξωνημένος’’ (!!!)

Χωρίς κανένα ενδοιασμό κατηγόρησαν - και συνεχίζουν να κατηγορούν - τους αποχωρούντες συναγωνιστές ως θεσιθήρες που .... ‘’έφυγαν γιατί δεν τους δόθηκαν αξιώματα και καρέκλες’’ και γι` αυτό ..... ‘’πάνε αλλού να τις βρουν’’!!

Θα έφτανε αυτή και μόνη η φράση για αποκαλυφθεί το ποιόν αυτών που την εκφέρουν. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτό που λένε αποκαλύπτουν αυτό που οι ίδιοι κουβαλούν σαν αντίληψη !! Ασυνείδητα, αποκαλύπτουν το τι θα έκαναν οι ίδιοι στη θέση των αποχωρούντων, ενώ αποκαλούν ‘’αξιώματα’’ και ‘’καρέκλες’’ τις θέσεις ευθύνης, χρέους και προσφοράς προς την κοινωνία και την πατρίδα !! Τα θεωρούν ‘’καρέκλες’’ που ..... ‘’δίδονται’’ ( ...... ‘’δεν τους δόθηκαν’’)! Από ποιους άραγε;

΄Εδειξαν να αντιλαμβάνονται το Μέτωπο ως Α.Ε. που μοιράζει μετοχές και οφίτσια ! Με περισσή ευκολία, που έφτασε στα όρια της αναισχυντίας, αποκάλεσαν .... ‘’υπόπτους’’ τους διαφωνούντες με την ΠΓ !

Η υπεροψία και η αλαζονεία σε όλο τους το μεγαλείο !

Αλλά αν οι διαφωνούντες με τα ‘’αποφασίσαμεν και διατάσσωμεν’’ είναι ..... ‘’ύποπτοι’’, τότε ποιος χαρακτηρισμός θα άρμοζε σε μια ηγεσία που, αντί - με την πρώτη διαφωνία, με την πρώτη αποχώρηση – να σημάνει συναγερμό για τη σωτηρία του μετώπου και να προχωρήσει σε άμεσο Συνέδριο, εξαπολύει μύδρους ύβρεων και προκαλεί συναγωνιστές να ..... ‘’ΤΟΥΣ αδειάσουν τη γωνιά’’ ;;

Ώστε .... ‘’γωνιά ΤΟΥΣ’’ ήταν τόσα χρόνια, αυτό που θεωρούσα Μέτωπο;; Μια ΄΄γωνιά’’ που η ΄΄πεφωτισμένη ιδρυτική ηγεσία’’ προετοίμαζε να αξιοποιήσει, για τις δικές της θέσεις στο κατοχικό κοινοβούλιο, πατώντας πάνω στις πλάτες αυτών που έδιναν τη μάχη μέσα στην κοινωνία και πόρτα πόρτα και τους οποίους σήμερα βρίζει;

Κρίμα !! Κρίμα γιατί όλοι αυτοί που σήμερα προπηλακίζονται φραστικά, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην υπόθεση της πατρίδας. Μιας υπόθεσης που εδράζονταν, και συνεχίζει να εδράζεται, πάνω στην Ιδρυτική Διακήρυξη και τα προτάγματα του ΕΠΑΜ !

Όλα τα χρόνια – από τη δημιουργία του ΕΠΑΜ μέχρι και σήμερα – ένα από τα κύρια μελήματά μου ήταν η διαφύλαξη της ενότητας του .... Μετώπου, σαν κόρη οφθαλμού ! Πάλευα γι` αυτήν την ενότητα μέχρι του σημείου να διακινδυεύω να διαβώ το κρίσιμο σημείο, μετά από το οποίο η ‘’ενότητα’’ μετατρέπεται σε αυτοσκοπό, πέρα από το οποίο η ..... ‘’ενότητα’’ μετατρέπεται σε φετίχ και η προσπάθεια για την επίτευξή της λειτουργεί σαν μοχλός συμπίεσης της ελεύθερης έκφρασης, σαν μέσο φίμωσης της διαφορετικής άποψης.

Αυτό το ‘’πάθος’’ για την ‘’ενότητα’’ ήταν και η αιτία που ενώ έβλεπα τα ..... ‘’σημάδια’’ – από το μεσοδιάστημα του 2ου Συνεδρίου προς το 3ο - όχι μόνο σιωπούσα αλλά έφτασα μέχρι του σημείου να μέμφομαι τον εαυτό μου για ..... ‘’τη μεμψιμοιρία και την καχυποψία μου, την ώρα που η πατρίδα δεινοπαθούσε’’ !

Έτσι περιόρισα τον εαυτό μου στο έργο που ήξερε να κάνει πολύ καλά ! Τη δουλειά μου μέσα στην κοινωνία για τη σπορά και την καλλιέργεια συνείδησης ελεύθερων πολιτών και το θέριεμα της αντίστασης κατά των κατακτητών. Τη δουλειά του μπολιάσματος της κοινωνίας με κριτική σκέψη και το ρίζωμα των προταγμάτων του Μετώπου ! Πόρτα την πόρτα, δρόμο το δρόμο, σύσκεψη τη σύσκεψη, ξενύχτι το ξενύχτι, έσπαγαν τα στεγανά της μοιρολατρείας, της παραπληροφόρησης, της προπαγάνδας, του ‘’ωχαδερφισμού’’ και της αναμονής .... ‘’σωτήρων’’ !

Έτσι πορευόμενος έφτασα μέχρι το 4ο Συνέδριο. Ένα συνέδριο στο οποίο η .... ‘’ιδρυτική ηγετική ομάδα’’, με αρωγούς κάποιους νεοφώτιστους αυλικούς, φρόντισε με τα καμώματά της να ξυπνήσει τις καταχωνιασμένες υποψίες μου και να τις μετατρέψει σε ολοζώντανη σκληρή πραγματικότητα!

Καμώματα που ωθούσαν το Συνέδριο να μετατραπεί σε τάφο του ΕΠΑΜ!

Καμώματα που δημιούργησαν μια κατάσταση τέτοια που αρκούσε ένας μικρός σπινθήρας για να τιναχτεί όλη η πενταετής προσπάθεια στον αέρα !

Εκείνη την κρίσιμη στιγμή ξαναλειτούργησαν τα αντανακλαστικά αυτής της ρημάδας τής .....’’ενότητας’’, που δεν με άφησε – για άλλη μια φορά – να προσθέσω και τη δική μου φωνή στις δικαιολογημένες φωνές καταδίκης τέτοιων πρακτικών, τις οποίες μετέρχονταν όλοι αυτοί που αποκαλούσαν την αφεντιά τους ...... ‘’ομάδα ιδρυτικών μελών’’!!

Η μετέπειτα πορεία της νεο’’εκλεγμένης’’ ηγεσίας του ΕΠΑΜ, ενώ από τη μια είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά της γνωρίσματα τον ερασιτεχνισμό και τους πολιτικούς αυτοσχεδιασμούς, από την άλλη φορούσε κορόνα στο κεφάλι της την υπεροψία και την αλαζονεία που την ....’’τροφοδοτούσε’’ με τη διαδικασία έκδοσης διαταγών!

Μια πορεία που οδήγησε την ..... ‘’πεφωτισμένη ηγεσία’’ να επιδεικνύει τον εαυτό της ως τον ..... ‘’οφθαλμό, ος τα πανθ` ορά’’, κρίνει τους πάντες και τα πάντα, απαιτώντας λογοδοσία από τους πάντες, χωρίς η ίδια να νιώθει καμιά υποχρέωση να λογοδοτήσει σε κανέναν (!!)

Ο ακισμός, η μωροφιλοδοξία, η κενοδοξία, ο φανφαρονισμός και το ‘’γυαλί’’, κατέλαβαν τις θέσεις της σεμνότητας, της ταπεινοφροσύνης, της απλότητας και , κυρίως , της συναγωνιστικότητας!

Τα μέλη της ‘’νέας’’ ΠΓ έδειξαν αδυναμία κατανόησης της απλής σκέψης ότι το μέλος της ΠΓ δεν είναι τίποτε περισσότερο από απλό μέλος του Μετώπου, εντεταλμένο από το Συνέδριο, να δώσει τα μέγιστα των δυνάμεών του για το ρίζωμα και το φούντωμα της δημοκρατίας στο Μέτωπο, και τη συνδρομή στην ανάπτυξη της πολιτικής διεργασίας και των δυνατοτήτων του κάθε μέλους και του κάθε πυρήνα! Ότι δεν είναι τίποτε παραπάνω από το μοχλό και το μηχανισμό υλοποίησης των συνεδριακών αποφάσεων !

Αντ` αυτού γίναμε μάρτυρες δημιουργίας μηχανισμών καταστρατήγησης των συνεδριακών αποφάσεων – μέσω πολιτικάντικων ερμηνειών – και καταρράκωσης του καταστατικού!

Αντ` αυτού παρακολουθούσαμε την αυτοπροβολή και τον κομπασμό των ..... ‘’ηγετών’’ να φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε να διασύρονται – δημόσια – συναγωνιστές που έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους για την προβολή του ΕΠΑΜ και των θέσεών του και τη συσπείρωση του λαού γύρω από τα προτάγματά του!

Για παράδειγμα, μετά την επίσκεψη στην Κρήτη κλιμακίου της ΠΓ, αποτελούμενο από τους Δημ. Καζάκη, Δημ. Κυπριώτη και Γρ. Πιερρουτσάκο, ο Δ. Κυπριώτης – σαν υπεύθυνος της Οργαν. Γραμματείας του ΕΠΑΜ - εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο στο οποίο αφού αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες της επίσκεψης και αφού επιδαψιλεύει δάφνες και χειροκροτήματα για την άριστη – όπως ο ίδιος γράφει – προετοιμασία, οργάνωση και διεξαγωγή της συγκέντρωσης στο Ηράκλειο, στη συνέχεια ψέγει τους συναγωνιστές παρατηρώντας τους για τα ‘’λάθη’’ τους τα οποία καταχωρίζει στα αρνητικά τής εκδήλωσης, γράφοντας χαρακτηριστικά ....... «Στα αρνητικά σημεία που θα πρέπει να προσεχθεί σε επόμενες εκδηλώσεις ήταν το γεγονός ότι: στην έναρξη της εκδήλωσης δεν έγινε αναφορά στο κλιμάκιο που συνόδευε τον ΓΓ αλλά και στην ίδια την παρουσίαση του διευθύνοντος, δεν ήταν καλά προετοιμασμένη η εισαγωγική του τοποθέτηση και επίσης στην προβολή που γινόταν πίσω από τους ομιλητές, αφού σε μία από τις εικόνες που προβάλλονταν το logo του ΕΠΑΜ, αναφερόταν πάνω από το Ε.ΠΑ.Μ η «Λαϊκή στάση πληρωμών» και από κάτω Πυρήνας Ηρακλείου!».

Στη συνέχεια επανέρχεται για να ...... ‘’κάψει (άλλον) Γιάννη και να τον αλείψει λάδι’’ όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός μας.......

«Το Σάββατο 20 Νοε. 2015, πραγματοποιήθηκε ομιλία-συζήτηση στην πόλη του Αρκαλοχωρίου του Δήμου Καστελίου του Ν. Ηρακλείου, σε αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου.[.........]

Η ομιλία του ΓΓ για μια ακόμη φορά δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα και το ενδιαφέρον για ερωτήσεις και για διάλογο μετά το πέρας της. Και εδώ όμως, όπως και στην προηγούμενη αναφορά, ο συντονιστής του πυρήνα (Κ. Κωνιός) έκανε ακριβώς τα ίδια λάθη, αν και παλιός συναγωνιστής.

Μετά την εκδήλωση είχε προετοιμαστεί ένα υπέροχο δείπνο σε ταβέρνα συναγωνιστή του νέου πυρήνα.

Στα μέλη του νέου πυρήνα και στο συντονιστή του σ. Κ. Κωνιό, στις προσπάθειες του οποίου οφείλεται η σύσταση του πυρήνα, ο ΓΓ και τα μέλη του κλιμακίου εκφράζουν τα συγχαρητήρια τους».

Το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν, δεν.... προσφωνήθηκαν τα ονόματα των ατόμων που αποτελούσαν το κλιμάκιο που συνόδευε το γ.γ. στην εκδήλωση, το γεγονός ότι τα μέλη του περίφημου ‘’κλιμακίου’’ στερήθηκαν του χειροκροτήματος που τους ....... χρωστούσαν, επειδή έκαναν τον κόπο να κατεβάσουν τη χάρη τους, ολόκληρο ταξίδι στην Κρήτη, συνοδεύοντας το γ.γ. του ΕΠΑΜ, ήταν αρκετό για να το επισημάνουν σαν ....’’σοβαρό λάθος’’ που θα έπρεπε να κοινοποιηθεί – προς γνώση και συμμόρφωση – σε όλους τους πυρήνες της χώρας !

Το γεγονός ότι αυτή τους η αναφορά υποτιμούσε και υποβάθμιζε τις, άξιες επαίνου, προσπάθειες των συναγωνιστών, που πάλεψαν για να στήσουν αυτές τις εκδηλώσεις, τους ήταν αδιάφορο !! Τους ήταν αδιάφορο, γιατί πλέον το προσωπικό image και η απόδοση τιμών στους ....... ‘’ιδρυτικούς ηγέτες’’ έγινε το μέτρο με το οποίο θα κρίνονταν στο εξής συναγωνιστές και πυρήνες !

Με τέτοια μέτρα θα κρίνουν από δω και στο εξής και την αξιοσύνη συναγωνιστών και πυρήνων και το δικαίωμά τους να έχουν λόγο! Ακόμα και το δικαίωμά τους για συμμετοχή σε ενδεχόμενο συνέδριο, το οποίο θα γίνει ΟΤΑΝ το αποφασίσουν ΑΥΤΟΙ, με μέτρα και σταθμά που θα εξυπηρετούν ΑΥΤΟΥΣ και τις επιδιώξεις τους!

Πάντα πίστευα πως οι πύρινοι λόγοι του Δημ. Καζάκη ήταν ...... ‘’από καρδιάς’’! Ότι ήταν ξένοι προς τα κατεστημένα, τη νομενκλατούρα και τους αυλικούς !! Ότι το ‘’Τι είναι και τι θέλει το ΕΠΑΜ’’ ήταν ένας καινούριος Θούριος (Θούρειος), που έμελλε να συνεγείρει το λαό, για να αποτινάξει από το σβέρκο του την ‘’ξένη ακρίδα’’ !

Σήμερα όμως τα γεγονότα δείχνουν από μόνα τους, και με σαφήνεια, ότι τα σχέδια μιας δράκας αυλικών να μετατρέψουν το ΕΠΑΜ σε εφαλτήριο υλοποίησης των σχεδίων τους, για κατάκτηση μιας θέσης στο κατοχικό κοινοβούλιο, έχουν γίνει η κυρίαρχη τακτική και ο κυρίαρχος πολιτικός στόχος, της οργάνωσης που, καμαρώνοντας, ονομάζαμε ΜΕΤΩΠΟ!

Μια ομάδα ....... ‘’ιδρυτικών μελών’’, αποδεικνύονται άνθρωποι ..... ‘’παντός καιρού’’ που θεωρούν ότι ήρθε ο καιρός να ‘’κεφαλαιοποιήσουν’’ τους αγώνες, τα όνειρα και τις ελπίδες χιλιάδων μελών και φίλων του ΕΠΑΜ, για προσωπική τους προβολή και ανάδειξή τους σε εθνοπατέρες!

Στο δρόμο που επέλεξαν δείχνουν αποφασισμένοι να εξοστρακίσουν κάθε εμπόδιο, κάθε ‘’βαρίδι’’ – όπως διατυμπανίζουν - είτε αυτό είναι πυρήνας, είτε είναι μέλος του ΕΠΑΜ!

Όταν το όνειρο της απελευθέρωσης και η ελπίδα υποκαθίστανται από τον ωφελιμισμό και τη ματαιοδοξία ......

Όταν η αγάπη για την πατρίδα υποκαθίσταται από την κεφαλαιοποίηση ‘’αγώνων’’ .........

Όταν η συμμετοχή και η συλλογικότητα υποκαθίστανται από την ‘’υπακοή’’ ......

Όταν ο σεβασμός και η εκτίμηση υποκαθίστανται από την υπεροψία και την ειρωνεία .......

Όταν τα επιχειρήματα και η πειθώ υποκαθίστανται από την επιβολή .......

Όταν η συναγωνιστικότητα και η αγάπη υποκαθίστανται από την υπονόμευση και τον διαγκωνισμό για την απόκτηση ‘’καρέκλας’’ ........

Όταν η καθαρή ματιά και η αλήθεια υποκαθίστανται από την επιτήδευση ......

Όταν η κριτική υποκαθίσταται από τη βλασφημία, την ύβρι, τη διαβολή και τη συκοφαντία ........

Όταν η ικανότητα υποκαθίσταται από την καπατσοσύνη ........

Όταν η διαφορετικότητα υποκαθίσταται από τη μονολιθικότητα ........

Όταν η εμπιστοσύνη στο συναγωνιστή υποκαθίσταται από την καχυποψία ........

Τότε τα όνειρα παίρνουν τη μορφή εφιάλτη ........

Τότε ο αγώνας μετατρέπεται σε αγωνία .......

Τότε η ελπίδα γίνεται απογοήτευση και απελπισία ........

Τότε η πατρίδα συνεχίζει το δρόμο του Γολγοθά της ........

Τότε το μέτωπο παύει να είναι Μέτωπο και μεταλλάσσεται σε κόμμα, αντιπροσωπευτικό δείγμα του υπάρχοντος σάπιου πολιτικού συστήματος !!

Σε ένα τέτοιο κόμμα, εγώ δε συμμετέχω !

Κι ας φροντίσουν κάποιοι να μην μου προσάψουν κάποια σκοπιμότητα στην απόφασή μου αυτή ! Απλά δεν αποδέχτηκα ποτέ στη ζωή μου να απευθύνομαι σε ..... ‘’υπάκουους’’, αλλά ούτε και να είμαι ..... υπάκουος, γιατί όπως σοφά αναφέρει σε γνωμικό του ο Ζαν Πωλ Σαρτρ ..... «Είναι πάντα εύκολο να υπακούει αυτός που ονειρεύεται να διοικήσει»! Δεν είχα ποτέ όνειρα να ....... ‘’διοικήσω’’, γι` αυτό και αποποιήθηκα πρόταση του ΕΣΣ - αμέσως μετά το 2ο Συνέδριο – να είμαι, για δεύτερη θητεία, μέλος της ΠΓ. Την ίδια στάση κράτησα και στις τελευταίες εθνικές εκλογές, όταν αρνήθηκα πρόταση του πυρήνα μου να έιμαι υποψήφιος βουλευτής !

Παίρνω λοιπόν το δισάκι μου, φορτωμένο με τα φωτεινά προτάγματα του ΕΠΑΜ, την ξεχασμένη και παραγκωνισμένη Ιδρυτική του Διακήρυξη και το πολύτιμο ..... εγκόλπιο ‘’Τι είναι και τι θέλει το ΕΠΑΜ’’ – του ιδιοφυούς φίλου Δημήτρη – και ξανοίγομαι ξανά στις ρούγιες και τα στενορύμια της κοινωνίας. Για να ανταμώσω ξανά την ελπίδα, στο πλάι – και μόνο εκεί - της στρατιάς μελών και φίλων του Μετώπου, που το Φλεβάρη του 2012 μοιραζόμασταν τα Riopan για τα δακρυγόνα, σκουπίζοντας ο ένας τα μάτια του άλλου. Αυτούς που, όλα αυτά τα χρόνια, τιμήσαμε ο ένας τον άλλο με την αγάπη, την απλότητα, το καθαρό και ανεπιτήδευτο χαμόγελο, την εμπιστοσύνη και τη διάθεση για προσφορά στον κοινό σκοπό τής απελευθέρωσης αυτού του λαού, αυτού του ουρανού, αυτής της Πατρίδας – χωρίς υστεροβουλίες για ..... ‘’κεφαλαιοποίηση’’ αυτής της προσφοράς!!



Αποχωρώ χωρίς μνησικακία για οποιονδήποτε ! Αποχωρώ όμως με λύπη για το γεγονός ότι πληγώθηκαν τίμιοι και άξιοι συναγωνιστές και φίλοι, που όταν μιλούσαν για δημοκρατία, ελευθερία, ισονομία και ισηγορία τα πίστευαν και γι` αυτό λοιδορήθηκαν !!


Αποχωρώ με την ακράδαντη πίστη ότι αυτός ο λαός έχει τα αποθέματα να βγάλει μέσα από τα σπλάχνα του τις δυνάμεις εκείνες που θα διεκδικήσουν, με αξιώσεις, τη λευτεριά και την Εθνική Ανεξαρτησία, που αξίζει στον τόπο μας, μακριά από ‘’μεσσίες’’ και ‘’μαντριά’’, που θέλουν να αποκαλούνται κόμματα !

Έστω και μ` αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο μέχρι τώρα αγώνας δεν πήγε χαμένος ! Αντίθετα ! Έγινε δρόμος που μετατρέπεται – μέρα με τη μέρα – σε λεωφόρο ! Ένας δρόμος που συναντήθηκαν άγνωστοι μεταξύ τους – μέχρι χθες – άνθρωποι, που ανακάλυψαν ότι έχουν τους ίδιους καημούς, τις ίδιες ελπίδες και τα ίδια όνειρα γι` αυτόν τον ευλογημένο τόπο !

Άνθρωποι που διακατέχονταν από την ίδια λαχτάρα για λευτεριά και προκοπή του λαού μας !

Άνθρωποι που, πιστοί στα προτάγματα του ΕΠΑΜ, τα μεταστάλαξαν, με κόπο και ιδρώτα, σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας !

Άνθρωποι που ....... «σε κάθε βήμα, κέρδιζαν μιαν οργιά ουρανό - ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩΣΟΥΝ» (όπως λέει ο Γ. Ρίτσος στη ‘’Ρωμιοσύνη’’) κι όχι για να τον .... ‘’κεφαλαιοποιήσουν’’ και να τον εξαργυρώσουν με βουλευτικές έδρες!

Γι` αυτό είμαι και σίγουρος ότι, αργά ή γρήγορα, για τους Ανθρώπους αυτούς θα` ρθει η στιγμή που (παραφράζοντας τον ποιητή μας) ..... «θα χορέψουν στην πλατεία» και τότε ...... «μέσα στα σπίτια θα τρέμουν τα ταβάνια και θα κουδουνίζουν τα γυαλικά στα ράφια», γιατί εξουσία δεν θα είναι αυτοί, αλλά ο ίδιος ο λαός ! Αυτοπροσώπως!!

Δεν πήγε χαμένος, λοιπόν, ο αγώνας ! Συνεχίζεται !

Κώστας Γιαννιώτης
(Πρώην μέλος του ΕΠΑΜ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...