Ακραίο το ελληνικό φαινόμενο ανατιμήσεων με αρνητικό πληθωρισμό
Μπορεί ο πληθωρισμός τον Ιούλιο να έκλεισε 41 μήνες κινούμενος σε αρνητικό έδαφος για τους καταναλωτές όμως η διαρκής υποχώρηση του τιμάριθμου δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην τσέπη τους.
Το αντίθετο μάλιστα.
Οι υπηρεσίες υγείας και σχεδόν όλα τα τρόφιμα κινούνται ανοδικά λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας που πλήττει την αγορά.
Την εικόνα αυτή μεταδίδουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ( ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο, όπου, επιβεβαιώνουν το εξής παράδοξο το οποίο συμβαίνει στην Ελλάδα:
η οικονομία να βυθίζεται σε σπιράλ αποπληθωρισμού εδώ και τρεισήμισι χρόνια περίπου (από τον Μάρτιο του 2013 ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά), αλλά οι τιμές των πιο πολύτιμων αγαθών για την καθημερινότητα των πολιτών συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Ο λόγος για τα φάρμακα, τις υπηρεσίες υγείας και για όλα σχεδόν τα τρόφιμα, και όχι μόνο αυτά που συνιστούν το «καλάθι της νοικοκυράς», τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκονται πρώτα στη λίστα των ανατιμήσεων ως αποτέλεσμα της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό 13% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% το περσινό καλοκαίρι και της νέας αύξησης του φόρου στο 24% που ακολούθησε φέτος τον Ιούνιο.
Τα μόνα αγαθά των οποίων οι τιμές υποχωρούν σημαντικά τον τελευταίο χρόνο -και ευτυχώς γιατί διαφορετικά, παρά την ύφεση, θα είχαμε υψηλό πληθωρισμό- είναι τα καύσιμα (μείωση από 10% έως 22,4% για το πετρέλαιο, τις βενζίνες και το φυσικό αέριο), καθώς και τα ρούχα και τα παπούτσια (πτώση τιμών άνω του 14%).
Η μεγάλη υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχει ωφελήσει σημαντικά την τσέπη των καταναλωτών αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή, ωστόσο με τις επικείμενες νέες αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης τον προσεχή Ιανουάριο ή νωρίτερα, το όποιο όφελος θα εξανεμιστεί.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015-Ιουλίου 2016 οι τιμές των τροφίμων (διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά) παρουσιάζουν αύξηση κατά 2,25%, ενώ κατά 3,4% αυξήθηκαν οι τιμές στις υπηρεσίες Υγείας.
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο ήταν εντονότερες, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο ψωμί και τα δημητριακά (2,4%), στα νωπά λαχανικά (13,2%), στο μοσχάρι (2,4%), στα έλαια (9,6%), σε ζάχαρη-γλυκά-παγωτά (5,1%), καθώς και στον καφέ (7,2%).
Μειώσεις καταγράφηκαν σε σχέση με πέρυσι στις τιμές του χοιρινού, των πουλερικών, στα γαλακτοκομικά και στα αυγά.
Παρότι οι τιμές των τροφίμων από την παραγωγή και τη μεταποίηση μέχρι το λιανεμπόριο έχουν επιδείξει διαχρονική «ανθεκτικότητα» στη διάρκεια της πολυετούς ελληνικής ύφεσης λόγω του περιορισμένου ανταγωνισμού, εντούτοις τον τελευταίο χρόνο η άνοδός τους είναι αποτέλεσμα των απανωτών αυξήσεων στον ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι τον Ιούλιο μια μακρά σειρά από τρόφιμα τα οποία υπάγονταν σε συντελεστή ΦΠΑ 13% επιβαρύνθηκαν με συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενώ από την 1η Ιουνίου ο φόρος αυξήθηκε στο 24%.
Στον τομέα της Υγείας, η αύξηση κατά 3,4% προήλθε κυρίως από το διπλό κύμα ανατιμήσεων στα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 5,6% και στις τιμές των νοσοκομείων και των κλινικών κατά 6,7%.
Μικρό μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη µείωση των τιµών σε ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (-0,9%). Και στην περίπτωση της Υγείας, οι αυξήσεις των φόρων πέρασαν στους καταναλωτές.
Τον Φεβρουάριο του 2016 πολλά φάρμακα επιβαρύνθηκαν με συντελεστή 13% αντί του χαμηλού 6% που είχαν πριν από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Σημαντικές αυξήσεις τιμών έγιναν επίσης στις μεταφορές, με τις μετακινήσεις με αεροπλάνο να ακριβαίνουν τον τελευταίο χρόνο κατά 12,5% και τις οδικές μεταφορές κατά 4,7%, στις επικοινωνίες, λόγω της αύξησης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες (+0,8%), καθώς επίσης και σε ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (+3%).
Μ. Χριστοδούλου
Πηγή: www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου