Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Τι σχέση έχει η πρωτομαγιά με τους επαγγελματίες επαναστάτες της Ελλάδας των μνημονίων; Καμιά.


του Σταύρου Κατσούλη

Στην εικόνα του άρθρου βλέπουμε την "αφίσα της εκδίκησης" όπως ονομάστηκε, που εκδόθηκε και διαδόθηκε στους διαδηλωτές του κινήματος στο Σικάγο τον Μάιο του 1885 και οδήγησε στην εξέγερση του Haymarket, η οποία είναι στην ουσία αυτό που γιορτάζεται την πρωτομαγιά.


Το κείμενο σε ελεύθερη μετάφραση έχει ως εξής:


-------

ΕΚΔΙΚΗΣΗ!

Εργαζόμενοι άνδρες, στα όπλα!

Οι κυρίαρχοί σας έστειλαν τα αιμοβόρα σκυλιά τους - την αστυνομία - σκότωσαν έξι από τα αδέλφια σας στου McCormicks σήμερα το απόγευμα. Σκότωσαν τους πτωχούς άμοιρους, επειδή όπως κι εσείς, είχαν το θάρρος της ανυπακοής στην θέσφατη θέληση των αφεντικών σας. Τους σκότωσαν, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν την μείωση των ωρών σκληρής εργασίας τους. Τους σκότωσαν, για να δείξουν σε σας, τους "Ελεύθερους Αμερικανούς Πολίτες", ότι είστε αναγκασμένοι να είστε ικανοποιημένοι με οτιδήποτε τα αφεντικά σας επιτρέψουν για εσάς χωρίς εσάς, ειδάλλως θα θανατωθείτε.

Έχετε για χρόνια ζήσει τις χειρότερες ταπεινώσεις, έχετε για χρόνια γίνει θύματα αμέτρητων αδικιών, έχετε δουλέψει τόσο, που φτάσατε τον εαυτό σας κοντά στον θάνατο, έχετε υπομείνει τους πόνους της ανάγκης και της πείνας, θυσιάσατε τα παιδιά σας προς τους κύριους των εργοστασίων - εν ολίγοις: Ήσαστε άθλιοι και υπάκουοι σκλάβοι όλα αυτά τα χρόνια: Γιατί; Για να ικανοποιείτε την αχόρταγη πλεονεξία, να γεμίζετε τα πορτοφόλια των τεμπέληδων και κλεφταράδων αφεντικών σας; Κι όταν τώρα τους ζητάτε να μειώσουν το βάρος σας, αυτοί στέλνουν τα αιμοβόρα σκυλιά για να σας πυροβολήσουν, να σας σκοτώσουν.

Εάν είστε άνδρες, εάν είστε γιοί των μεγάλων προγόνων μας που έχυσαν το αίμα τους για να σας απελευθερώσουν, τότε κι εσείς θα σηκωθείτε και θα δείξετε μια Ηράκλεια ισχύ και θα καταστρέψετε το βδελυρό τέρας που αναζητά το πως θα καταστρέψει εσάς. Στα όπλα σας καλούμε, στα όπλα!

Οι αδελφοί σας.

------

Τώρα, το πως είναι δυνατόν να γίνει μια δίκαια παλλαϊκή εξέγερση, χωρίς ούτε μια σπιθαμή ξύλινη γλώσσα, χωρίς μητροπολίτες κάποιου κόμματος και επαγγελματικά κονκλάβια να κηρύττουν , κι αντί αυτού να επικοινωνούνται απλά και κατανοητά νοήματα με πατριωτικό και προοδευτικό λόγο που αναφέρεται σε "αδέλφια" και συνάμα σε εθνικά προσδιορισμένους πολίτες (και μάλιστα με πολλούς από αυτούς που κάνουν το κάλεσμα να είναι δηλωμένοι αναρχικοί) κι όχι γενικά κι ΄αόριστα "συντρόφια", ένας θεός ξέρει και είναι κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει σοβαρότατα όλους τους σημερινούς επαγγελματίες "επαναστάτες". 

Συγκρίνετε το παραπάνω κείμενο, με τα νερόβραστα καλέσματα που βλέπουμε σήμερα, κι ακόμη χειρότερα με τους στείρους αγώνες τους και τα γνωστά σχόλια του τύπου: "Αυτά δεν γίνονται τώρα, εμείς είμαστε πολιτισμένοι", στην Ελλάδα που έχει γυρίσει πλέον σχεδόν επακριβώς στην κατάσταση που ήταν το Σικάγο πριν πάνω από έναν αιώνα αλλά τραγικά με πάρα πολλούς θανάτους από τότε. 

Δεν ξέρω, απλά αναρωτιέμαι, μήπως το έχουμε πάρει λίγο στραβά; Μήπως έχουμε βάλει τους λάθος ανθρώπους να αντιπροσωπεύουν το εργατικό κίνημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...