Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Βαρέσαμε κόφτη ...

γράφει ο Νίκος Μέντζας 


Το 3ο μνημόνιο που ψήφισε η δεύτερη κατά σειρά δωσιλογική συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στις 12 Ιουλίου του 2015,  προέβλεπε τη δέσμευση της κυβέρνησης σε "προληπτικά" και "πρόσθετα" μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων ή εκτροχιασμού από τους στόχους που είχε ...
επιβάλει το κουαρτέτο (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΜΣ - ΕΚΤ). Κάποια ενδεικτικά σημεία του μνημονίου αυτού (που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) ήταν τα εξής:

"Για την επιτυχία θα απαιτηθεί η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί πολλά έτη. Για το σκοπό αυτόν, απαιτείται πολιτική δέσμευση, αλλά επίσης και η τεχνική ικανότητα της ελληνικής διοίκησης...

Για την επιτυχία απαιτείται ο ενστερνισμός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές. Επομένως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτόν, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται. Η κυβέρνηση ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ να διαβουλεύεται και ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου Συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους."

Για την απρόσκοπτη λειτουργία και θέσπιση του αυτόματου "δημοσιονομικού κόφτη", της αναδρομικής δηλαδή - τυφλής - αποδοχής των διαταγών του κουαρτέτου, υπήρξε νομοθέτηση που στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ.


Να υπενθυμιστεί ότι ο "Δημοσιονομικός Κόφτης" ή "Διορθωτικός Μηχανισμός" έχει ήδη ψηφιστεί με τον ν. 4270/2014 (τ.Α ΦΕΚ 143/28-6-2014), στο κεφάλαιο Γ του οποίου (άρθρα 33-41) προβλέπεται με κάθε λεπτομέρεια η αναδρομική ισχύς, ενώ η ιδέα του όλου… εγχειρήματος είχε ήδη εισαχθεί στη βουλή την άνοιξη του 2012 με την υπερψήφιση του - τότε - από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ.

Με το τελευταίο μνημόνιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επισφραγίζει και θέτει επίσημα πλέον σε λειτουργία τον μηχανισμό του "κόφτη", μετά και από την συγκρότηση του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας - ESM) και την ένταξή του στην ομάδα των "θεσμών". Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί το τελευταίο, μάλλον, κομμάτι του παζλ για την επίτευξη του σκοπού των "θεσμών": την ενοποίηση της Ευρώπης πάνω στις βάσεις που θέτει το "Τέταρτο Ράιχ". Αλλά, και το τελευταίο κομμάτι του παζλ να μην είναι, υπάρχει πλέον ο "κόφτης", που εξασφαλίζει όσα κομμάτια χρειάζονται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Στο καταστατικό του ΕΜΣ, και συγκεκριμένα στο άρθρο 32, προβλέπεται ρητώς ότι “για να είναι σε θέση ο ΕΜΣ να εκπληρώνει τον σκοπό του, παρέχονται στον ΕΜΣ στο έδαφος κάθε (σ. κράτους) μέλους του ΕΜΣ το νομικό καθεστώς και τα προνόμια και ασυλίες που προσδιορίζονται στο παρόν άρθρο. Ο ΕΜΣ επιδιώκει να αποκτήσει αναγνώριση του νομικού καθεστώτος και των προνομίων και ασυλιών του σε άλλα εδάφη στα οποία ασκεί δραστηριότητες ή διατηρεί περιουσιακά στοιχεία”. Ο "κόφτης" δεν είναι τίποτε άλλο από μια φυσική απόρροια της συμμετοχής της Ελλάδας στο μόρφωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (Ευρώ) και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και των οικονομικών πλαισίων που αυτές επιδιώκουν.

Η κατάλυση της έννοιας της πατρίδας και η εξόντωση του λαού μεθοδεύονται με σκηνοθετική ακρίβεια, αναδιανομή των ρόλων, προσαρμογή των ηθοποιών και τροποποίηση του σεναρίου, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κοινού. Μέσα σε ένα κοινοβούλιο απαρτιζόμενο από πολλά μηδενικά, που προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι είναι τα μόνα τα οποία μπορούν να παράξουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτά τα μηδενικά λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα την ιδιοτέλεια, καλλιεργώντας την ανάθεση, την αναξιοκρατία, τη νοοτροπία του "δε βαριέσαι". Σε αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνουν την ιδρυματοποίηση των πολιτών μέσα σε σεχταριστικές κομματικές στάνες, ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της ενεργού συμμετοχής και της καινοτόμου κοινωνικής παρέμβασης. Ούτε κατ’ επίφαση δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία από τη στιγμή που η κοινωνία δεν συμμετέχει στα κοινά. Τουναντίον, τα κοινά αποφασίζονται και δρομολογούνται από έναν συρφετό καιροσκόπων, τεχνοκρατών, επενδυτών και τραπεζιτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το ποντίκι", αξιωματούχος της ΕΕ "διαβεβαίωσε πως ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται στην βάση αντικειμενικών κριτηρίων, και πως ούτε οι ελληνικές αρχές, αλλά ούτε και οι θεσμοί θα έχουν λόγο σε αυτά".

"Οι ελληνικές αρχές δεν θα έχουν λόγο σε αυτά…" Αν αυτή δεν είναι μια δήλωση που δείχνει ξεκάθαρα διάθεση επιβολής, απόλυτη αυθαιρεσία και κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής αυτοδιάθεσης, τότε τι είναι… Τελικά, όχι μόνο ο λαός δεν είναι ο εντολέας  της κυβέρνησης, αλλά, αντίθετα, έχουμε τους "θεσμούς" σε ρόλο εντολέα και την κυβέρνηση σε ρόλο εντολοδόχου. Με μια ιστορική αναγωγή, αναβιώνουν οι ναζί και οι δωσίλογοι. …μην ξεχνάμε βέβαια ότι η κυβέρνηση έχει πλαντάξει στο κλάμα για όλα αυτά…


Από την άλλη, αυτή καθεαυτή η δήλωση αποτελεί φενάκη και καταδεικνύει την πηγή της "δημιουργικής ασάφειας", κομμάτι της οποίας είναι και η σημερινή συγκυβέρνηση. Το να μιλάς για ισονομία την στιγμή που γνωρίζεις ότι, κινώντας ο ίδιος τους μηχανισμούς, εσύ είσαι εκείνος που διαμορφώνει τους συσχετισμούς, είναι μια κοινωνική προσέγγιση που προσιδιάζει μόνο σε οργανώσεις της μαφίας και του υποκόσμου. Όλη αυτή η υποκριτική ρητορική βέβαια πηγάζει από τις νεοφιλελεύθερες ορέξεις των ευρωκρατών, που, μαζί με τα τσιράκια, τους χαφιέδες και τους βαστάζους τους, βυσσοδομούν πάνω στους λαούς, εκφυλίζοντας την ίδια την έννοια της δημοκρατίας και στήνοντας μια "δημοκρατία" α λα καρτ, με κυρίως γεύμα τον λαό και την πατρίδα του.

Για πόσο ακόμα θα αφήνουμε τον οποιονδήποτε να αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...