Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Κατασχέσεις σπιτιών και εξώσεις ιδιοκτητών από το 2017 ζητά η τρόικα

Οι πλειστηριασμοί για τα κόκκινα δάνεια δεν θα είναι μόνο η πιο μεγάλη μπίζνα του 2017 αλλά και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης.

Η τρόικα έθεσε ανοιχτά σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία πριν ξεκινήσουν μαζικές κατασχέσεις και οι εξώσεις ιδιοκτητών από τα σπίτια τους.


Πρόκειται για μια σαφή προειδοποίηση ότι ο διαθέσιμος χρόνος τελειώνει και ότι πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο όπου τράπεζες και funds θα ξεκλειδώσουν το κουτί της Πανδώρας και θα αρχίσουν να ρευστοποιούν χιλιάδες ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις ιδιοκτητών και εγγυητών που έχουν καταπλακωθεί από το βάρος των κόκκινων δανείων. Το ίδιο μήνυμα σε πιο τεχνοκρατικό τόνο εξέπεμψε και η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα ζητώντας από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δίνουν τριμηνιαίους στόχους για τις εισπράξεις από ρυθμίσεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις δανείων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 480.000 φάκελοι μόνο από κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αντιπροσωπεύουν αξίες κοντά στα 30 δισ. ευρώ και άλλοι 425.000 φάκελοι μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών χρεών αξίας 66 δισ. ευρώ. Είναι πρακτικά αδύνατον για το προβληματικό τραπεζικό σύστημα να διαχειριστεί αναίμακτα αυτό τον τεράστιο όγκο των χρεών που αντιστοιχεί στο 55% του ΑΕΠ για να πάρει πίσω ένα μέρος από τα λεφτά του. 

Η μέθοδος των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών θα είναι από την επόμενη χρονιά το όπλο όχι μόνο για να «φοβηθούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και για να εισπραχθούν τα χρέη καθώς όσες ρυθμίσεις και αν γίνουν και όσοι «μπαταχτσήδες» και αν εντοπιστούν, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που και πάλι θα «περισσεύουν» πολλά δισεκατομμύρια προς ανάκτηση από την χρεοκοπημένη οικονομία.

Στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι  ενδεχομένως σήμερα ζούμε τις τελευταίες ημέρες της κοινωνικής «ειρήνης» πριν αρχίσουν να εκτυλίσσονται και στην Ελλάδα σκηνές που βλέπουμε στην Ισπανία, την Πορτογαλία και παλαιότερα στις ΗΠΑ.  Δεν έχουν κανέναν τρόπο να το αποτρέψουν. Εξακολουθούν ωστόσο να  εμπορεύονται την ελπίδα της διαγραφής των δανείων και των μακροχρόνιων ρυθμίσεων για να καλύψουν με επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού τον κίνδυνο να εκραγεί στα χέρια τους η βόμβα.

Μέχρι σήμερα η διαχείριση των κόκκινων δανείων παραμένει παγωμένη στην Ελλάδα, καθώς στόχος ήταν να κερδηθεί από όλες τις πλευρές όσο περισσότερος πολιτικός και οικονομικός χρόνος γίνεται με την προσδοκία βελτίωσης των δεδομένων. Σε λίγους μήνες αυτό το σκηνικό της ακινησίας θα αλλάξει. Το επιβεβαιώνει τόσο η εργώδης προετοιμασία των τραπεζών και ο συνωστισμός των hedge funds για μια άδεια στην απελευθερωμένη αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων, αλλά το επιβάλει πλέον και η ολοκλήρωση του κύκλου των νομοθετημάτων της κυβέρνησης που θα κλείσει φέτος με τη θεσμοθέτηση της εξωδικαστικής διευθέτησης των επιχειρηματικών χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Μετά τον περιορισμό της προστασίας για την πρώτη κατοικία, το άνοιγμα της αγοράς στα hedge funds και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών,  η τελευταία αυτή νομοθετική ρύθμιση (κερκόπορτα στην ουσία για εκκαθαρίσεις χιλιάδων επιχειρήσεων που δεν θα κρίνονται «βιώσιμες»),  είναι το πρελούδιο πριν τη σκληρή πραγματικότητα της μετάβασης από τη θεωρία της Σεισάχθειας, στην πράξη των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Πηγή: liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...