Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Το λένε…όλοι οι οικονομολόγοι ! Ο Α.Τσίπρας πρέπει να εθνικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα και να εξέλθει από την ευρωζώνη αύριο το πρωί


Η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα είναι να ξεφύγει  από την ΕΕ και το «νεκρό χρήμα» ενός διαλυμένου ήδη οικονομικού  συστήματος  που επικρατεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.


Στον διεθνή τύπο παρουσιάστηκε μια βαρυσήμαντη συνέντευξη του Jack Rasmus,  διάσημου καθηγητή Οικονομικών στο St. Marys College και συγγραφέα του βιβλίου «Η αρπαγή της Ελλάδας: ένας νέος χρηματοπιστωτικός ιμπεριαλισμός αναδύεται», στην οποία ο ίδιος ζητά επιτακτικά από την νυν ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα  να αποκρούσει όλα  τα αιτήματά του  Διεθνούς Νομισματικού  Ταμείου (ΔΝΤ) για δήθεν «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει μια τρίτη διάσωση.

Ο Rasmus πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εθνικοποιήσει εδώ και τώρα  το τραπεζικό της σύστημα, ώστε να έχει  κάποια επιρροή στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν παίξει ποτέ αυτήν την κάρτα , ή  κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται .
«Έτσι και εθνικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα η Ελλάδα, θα διαθέτει ένα τεράστιο  διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της,  διότι τώρα η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ,  οι Γερμανοί και το ΔΝΤ, «σφίγγουν στην μέγγενη» στην χώρα κατά το δοκούν , ειδικά  κάθε φορά που υπάρχουν  διαπραγματεύσεις. Φέρνουν συνεχώς την οικονομία στο χείλος του γκρεμού για να επιτύχουν τις άνομες επιδιώξεις τους  », είπε ο ίδιος .
Ο Rasmus τόνισε ότι όσο η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, δεν υπάρχει τέλος στο θέμα  «λιτότητα και  οικονομική ύφεση», κάτι  που χαρακτηρίζει την ελληνική κατάσταση από οικονομικής απόψεως  από το 2009 έως  σήμερα.
Ο ίδιος όμως αποκρούει προς το παρόν  την ιδέα μιας ολοκληρωτικής εξόδου από την ΕΕ παρόμοια με εκείνη που έπραξε  το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μια πιθανή  έξοδο όμως από την ευρωζώνη », είπε, «θα δώσει ακόμα ένα ακόμα πιο δυνατό «σπρώξιμο» για της  διάλυση της .
«Ως εκ τούτου, οι τραπεζίτες στην Ευρώπη  κάνουν ό, τι μπορούν για να το αποτρέψουν αυτό,    και έτσι προσπαθούν συνεχώς  να  την τιμωρούν  (Ελλάδα) όσο μπορούν», δήλωσε ο ίδιος.
Ο διάσημος οικονομολόγος τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνει ελιγμούς για  να εξέλθει  από την  συμφωνία για «την αναχρηματοδότηση» του ελληνικού χρέους.
Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος των «εν εξελίξει μέτρων λιτότητας» που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από το 2010 για να παράγει αρκετό εισόδημα η χώρα,  για να πληρώνει τόκους άνω των  400 δισεκατομμυρίων  δολαρίων  του χρέους που η Τρόικα επέβαλε στην Ελλάδα.
«Όλη αυτή η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, η μείωση των μισθών και η κατάργηση των συνδικαλιστικών  διαπραγματεύσεων  είναι μια κατάσταση που είναι σε εξέλιξη σε όλη την  Ευρώπη  αυτή τη στιγμή … και αποτελεί   ένα προϊόν μιας  εντελώς αποτυχημένης  ευρωζώνης, μιας αποτυχημένης τραπεζικής ένωσης, και μιας αποτυχημένης νομισματικής ένωσης, όπου οι χώρες οι οποίες είναι οικονομικά ασθενέστερες  καταλήγουν με ένα τεράστιο  χρέος,  το οποίο αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν και να πληρώσουν γι “αυτό», είπε ο Rasmus .
Η μόνη διέξοδο για την Ελλάδα είναι να ξεφύγει  από την ΕΕ και το «νεκρό χρήμα» ενός διαλυμένου ήδη οικονομικού  συστήματος  που επικρατεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και του ΔΝΤ  να κρατήσει με το ΄’ζόρι»  την Ελλάδα στην ουσία ως έναν «νεκρό σκλάβο», είπε , προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει  τις εισαγωγές και να αρχίσει την παραγωγή όλων των βασικών αγαθών  της ζωής που χρειάζεται εσωτερικά στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Επίσης η χώρα θα πρέπει με τον  ένα ή τον άλλο τρόπο να δηλώσει κάποια μορφή χρεοκοπίας, να αποκηρύξει  τα χρέη της, και να ανακτήσει τη νομισματική κυριαρχία της.  Ακόμα, πρόσθεσε  ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να βγει η Ελλάδα  από το ευρώ και να κόψει δραχμή.
Όσο πιο γρήγορα γίνουν αυτά τόσο πιο γρήγορα η χώρα θα ανακάμψει αλλιώς….


Πηγή: pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...