Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Επιστροφή στο... 1980 για τους φτωχούς στην Ελλάδα!

Washington Post: Επιστροφή στο... 1980 για τους φτωχούς στην Ελλάδα! Η μεγάλη υποχώρηση στα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης έχει οδηγήσει σε απώλεια όλων των κερδών των τελευταίων 30 ετών, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα. Σε χειρότερη μοίρα τα φτωχότερα στρώματα.


Την τελευταία επταετία, η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας έχει ακυρώσει όλη την πρόοδο που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα 28 χρόνια όσον αφορά στα εισοδήματα των φτωχότερων στρωμάτων, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξετάσει κανείς την ελληνική ύφεση. Η οικονομία της χώρας, σε όρους ΑΕΠ, έχει υποχωρήσει περίπου όσο και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης. Η ανεργία έχει ...
ανέλθει έως 28%. Επίσης, οι πόλεις της γεμίζουν κάπνα τους χειμώνες, επειδή οι πολίτες δεν αντέχουν οικονομικά να ζεστάνουν τα σπίτια τους με κανέναν άλλο τρόπο παρά με το να καίνε ότι βρεθεί στα χέρια τους.

Ενας ακόμη τρόπος είναι να δει κανείς πόσα χρήματα είχαν οι Ελληνες πολίτες, από τους πλουσιότερους έως το φτωχότερο 10%, μετά την αφαίρεση των φόρων και του πληθωρισμού, τα τελευταία 40 χρόνια.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, υπήρχε ένα μεγάλο άλμα για όλες τις κατηγορίες μετά την απομάκρυνση της χούντας το 1974, στασιμότητα από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έως τα μέσα της δεκαετίας του '90 και μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, ιδίως για τους πλούσιους. Αμέσως μετά ακολούθησε η μεγάλη κατρακύλα που ακύρωσε όλα τα κέρδη των τελευταίων 30 ετών, αν όχι περισσότερα.

Οι πλούσιοι στην Ελλάδα τα έχουν καταφέρει καλύτερα από τους υπόλοιπους με το πραγματικό τους εισόδημα να υποχωρεί μόλις στα επίπεδα του 1985. Όμως τα εισοδήματα των φτωχότερων έχουν υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στα επίπεδα που βρίσκονταν το 1980.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι υπερβολική η θέση περί ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπισή της, προωθώντας ρυθμίσεις για σίτιση των φτωχότερων, διασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης και δωρεάν ρεύμα για όσους δεν αντέχουν οικονομικά το κόστος.

Ωστόσο, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας στη χώρα, δεν είναι σαφές το από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση, ή ακόμη και το εάν η Αθήνα θα έχει τα κεφάλαια να αποπληρώσει τους δανειστές της. Όλη αυτή η αβεβαιότητα έχει "σκοτώσει" την εύθραυστη ανάκαμψη και έχει οδηγήσει σε νέες πιέσεις προς την οικονομία.

Πηγή: http://www.euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...