Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Αυτοί είναι οι φόροι του νέου μνημονίου




Τα πάνω-κάτω φέρνει το νέο μνημόνιο αυξάνοντας το λογαριασμό στη  φορολογία και «ανακατεύοντας» πετυχημένες ρυθμίσεις όπως αυτή των 100 δόσεων.

Σε χειρότερη μοίρα, μετά τις νέες αλλαγές, θα βρίσκονται αγρότες και μπλοκάκια, ενώ «λίφτινγκ» θα υποστεί ο ΕΝΦΙΑ. Σε αδιέξοδο μπαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που με το νέο καθεστώς, σταδιακά θα προκαταβάλουν 100% τον φόρο της επόμενης χρονιάς. Επίσης η μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις κόβει κάθε περιθώριο ευελιξίας.

Η επίσημη συμφωνία με τους δανειστές και η υπογραφή της νέας σύμβασης με τους δανειστές, είναι θέμα ημερών αλλά τα νέα μέτρα δεν θα έρθουν όλα μαζί. Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (ΕΦΚ) για τους αγρότες και 
οι αλλαγές στις 100 δόσεις, είναι μέρος του τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων ...
 και θα πάνε με προτεραιότητα στη βουλή σαν ξεχωριστό άρθρο του μνημονιακού νομοσχεδίου.

Αν και δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα μέτρα την τελευταία στιγμή, μέχρι τώρα, αυτά τα δύο, θεωρούνται «κλειδωμένες» προϋποθέσεις για την λήψη της πρώτης δόσης 20-25 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο του ESM.

Στην φόρο-καταιγίδα του νέου μνημονίου, περιλαμβάνονται:

Ρύθμιση 100 δόσεων

Η ρύθμιση παραμένει αλλά, για τους περίπου 900.000 φορολογούμενους οι οποίοι εντάχθηκαν στην ρύθμιση  έρχονται τα πάνω-κάτω, με μία σειρά ανατροπών όπως,

-Λιγότερες  δόσεις. Με την εισαγωγή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων, όπου ανάλογα την δυνατότητα του καθενός θα καθορίζονται και οι δόσεις. Δηλαδή,  θα περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα. Η μείωση των δόσεων μπορεί να φτάσει και το 50%.

-Μεγαλύτερο επιτόκιο για τα ρυθμισμένα ποσά, που να βρίσκεται πιο κοντά στα επιτόκια της αγοράς. Αυτή τη στιγμή, οι οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για ποσά πάνω από 5.000 είναι 3%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κοντά στο 5%.

- Θα «χάνουν» τη ρύθμιση τους οι φορολογούμενοι που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους είτε προς την Εφορία, είτε με ίδια τη ρύθμιση.

Αγρότες

Το μεγαλύτερο βάρος από τις πρώτες αλλαγές που θα φέρει το νέο μνημόνιο, θα το σηκώσουν οι αγρότες. Οι δανειστές, παραμένουν αμετακίνητοι στην απαίτηση τους να καταργηθεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον επιβαρύνονται με προκαταβολή φόρου εισοδήματος 27,5%.

Επίσης, θα φορολογούνται και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν.

Η αύξηση στη Φορολόγηση του αγροτικού  πετρελαίου, θα υλοποιηθεί άμεσα καθώς είναι μέσα στο νέο πακέτο με προαπαιτούμενα, αλλά  τα υπόλοιπα πάνε για φθινόπωρο, κάτι που δίνει στην κυβέρνηση ευελιξία στο πως θα υλοποιηθούν.

Από την μία θα γίνει η προσπάθεια, να συμπέσουν με ενισχύσεις από το πακέτο Γιουνκέρ για την αγροτική ανάπτυξη και από την άλλη ο ίδιος ο πρωθυπουργός,  έχει εκφράσει την θέληση της κυβέρνησης για συγκεκριμένες αλλαγές όπως:

-Μείωση 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής φόρου για τα πρώτα 3 ή 5 χρόνια της δραστηριότητάς  των νέων αγροτών.

- Προστασία, όσων μπορούν να αποδείξουν ότι είναι κατεπάγγελμα αγρότες,  με χαμηλό συντελεστή  φορολόγησης 13% από το πρώτο ευρώ, αντί για το διπλάσιο 26% που θα πληρώνουν οι υπόλοιποι. 

Επίσης στις αλλαγές προβλέπεται και προκαταβολή φόρου 50%.

ΕΝΦΙΑ

Το μεγάλο βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα, παραμένει στον ιδιαίτερα υψηλό του στόχο τα 2,65 δις ευρώ το χρόνο.  Το 2015 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, αφού σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να βγουν οι καινούργιες… Αυτό που αλλάζει, μέσα από ένα «λίφτινγκ» που θα γίνει στην κατανομή των βαρών του φόρου, είναι:

-  Αρκετά λιγότερος φόρος για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Μείωση που μπορεί να φτάσει και το 40%.

- Μείωση των συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών για τις ακριβές κατοικίες.

- Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου μέχρι και τις 200.000 ευρώ (σήμερα είναι 300.000 ευρώ).

Προκαταβολή φόρου για μπλοκάκια και επιχειρήσεις

Αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που από το 55%, θα φέρει την προκαταβολή να φτάνει στο 100%. Ένας σχεδόν διπλασιασμός, που θα πρέπει να έχει γίνει σταδιακά μέχρι το 2017. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως μία σειρά

Από εμπόρους, βιοτέχνες και μπλοκάκια, μπαίνουν στο στόχαστρο και θα κληθούν να κατορθώσουν το αδύνατο, σε μία υφεσιακή οικονομία, στεγνή από ρευστότητα, θα πρέπει να βρουν ζεστό χρήμα να πληρώσουν και τους φόρους του επόμενου χρόνου.

Εισφορά αλληλεγγύης

Μετά από μία 5ετία, έχει έρθει ο καιρός να ξεχάσουμε το χαρακτηρισμό «έκτακτη», αφού όπως φαίνεται μετά από απαίτηση των δανειστών η εισφορά, όχι μόνο παραμένει αλλά ενσωματώνεται στη κλίμα κα φόρου.

Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, οι αλλαγές στου τρόπου υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχουν να κάνουν με την αλλαγή των συντελεστών ως εξής:

- 0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ

- 1,4% για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ

- 2% (από 1,4% προηγουμένως) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000
ευρώ

- 4% (από 2,1% προηγουμένως) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ

- 6% (από 2,8% προηγουμένως) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ

- 8% (από 2,8% προηγουμένως) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.

Ήδη, οι θεσμοί ; έχουν ζητήσει τη μείωση του συντελεστή 8% της εισφοράς που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.

pronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...