Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ο Ολάντ «σκότωσε» τον λαό του













της Μαρίας Τσολακίδη

Σε πλήρη ησυχία και σαν να μην έχει συμβεί τίποτε τους τελευταίους μήνες στους δρόμους της Γαλλίας,  η γαλλική κυβέρνηση πέρασε τον αντιεργατικό νόμο χωρίς να τον καταθέσει για  ψηφοφορία από την Βουλή, απλά πατώντας στο άρθρο 49 του Συντάγματος. 

Παρά τους τέσσερις μήνες διαδηλώσεων από τα γαλλικά συνδικάτα, η κυβέρνηση Ολάντ έκανε πράξη το πιο δύσκολο νομοσχέδιο, το οποίο μπορεί για τους Γάλλους να είναι αντισυνταγματικό αλλά για το Κοινό Εργατικό Δίκαιο της Ε.Ε όμως είναι μέσα νομιμότατο. Ο δήθεν στόχος της κυβέρνησης είναι με το νομοσχέδιο αυτό να πέσει η ανεργία που ξεπέρασε το 10% και ναι μεν δεν θίγεται το 35ωρο αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα κανονικό "εργατικό μεσαίωνα".

Πρόταση μομφής δεν έχει κατατεθεί εντός του 24ωρου από την έγκριση του νόμου από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία και αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα "λάστιχο" της Γαλλίας σκότωσε κυριολεκτικά εκατομμύρια Γάλλους εργαζόμενους, νυν και μελλοντικούς. 

Σύμφωνα με τον νόμο που προώθησε η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, και που από σήμερα είναι νόμος του γαλλικού κράτους θα επιτρέπει στις εταιρείες να επιβάλλουν εναλλακτικά ωράρια εργασίας, διαφορετικά από αυτά των συλλογικών συμβάσεων, με 48ωρη εβδομαδιαία εργασία και ημερήσιο ωράριο έως και 12 ώρες. Επίσης, θα είναι επιτρεπτό σε «εξαιρετικές περιστάσεις» το εβδομαδιαίο ωράριο να μπορεί να επεκτείνεται έως και τις 60 ώρες. Με αυτή την παράγραφο ουσιαστικά καταλύεται το εβδομαδιαίο 35ωρο που δεν θα θιγόταν. Επιπλέον  αντί της υπερωριακής αμοιβής, η πρόταση προβλέπει περισσότερες μέρες ρεπό.

Είναι ίσως το σκληρότερο νομοσχέδιο που αφορά τα εργασιακά σε κράτος-μέλος της Ε.Ε που νοείται ότι είναι κράτος αναπτυγμένο και όχι κράτος υπό καθεστώς εποπτείας και με ανεργία που δεν έχει καμία σχέση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

Με κλειστό το γαλλικό κοινοβούλιο από σήμερα για τις καλοκαιρινές διακοπές και με ένα στρατιωτικό νόμο που παρατείνεται μέχρι το 2017 λόγω εξαιτίας του "τρομοκρατικού" χτυπήματος στην Νίκαια, η αντίδραση των συνδικάτων και των αριστερών οργανώσεων είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να συνεχιστούν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων.

Από την πλευρά των σοσιαλιστών η αναίδεια και ο απολυταρχισμός που τους διέπει φάνηκε από την δήλωση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών, Μπρούνο Λερού, ο οποίος ξεδιάντροπα δήλωσε μετά την θέσπιση του μεσαιωνικού νόμου με διάταγμα που θυμίζει εποχές Λουδοβίδου πως "όταν ο νόμος μπει σε εφαρμογή, οι αμφισβητίες θα σιγήσουν". 


Πηγή: stontoixo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...