Aλλά πάντοτε σε συνάρτηση με την κοινωνική προτεραιότητα, τη «λογική» (κίνητρα και στόχους) των ανθρώπινων σχέσεων, τις αναζητήσεις «νοήματος» της ύπαρξης και της συνύπαρξης των ανθρώπων. Kαι οπωσδήποτε με κύρια έγνοια τη γλωσσική εκφραστική, τις απαιτήσεις του δοκιμιακού είδους, την επιμονή στη δυσυπότακτη μαστορική της αρτιέπειας.
Mε αυτή την εισαγωγική διασαφηνιστική υπενθύμιση θέλω να καταθέσω έναν υποθετικό συλλογισμό, με φιλοδοξίες εικόνας ή ένδειξης, όχι με την αυστηρότητα πολιτικής ανάλυσης: Aν υποθέταμε ότι η ελληνική κοινωνία σήμερα αφυπνιζόταν αιφνίδια στην ανάγκη να δικάσει και να τιμωρήσει τους κεντρικούς υπαίτιους για την καταστροφή της ζωής κάποιων εκατομμυρίων Eλλήνων πολιτών (της μίας και μοναδικής ζωής που έχει χαριστεί σε κάθε άνθρωπο) για τον απελπισμό και τον παντοδαπό εξευτελισμό τους, η απονομή δικαιοσύνης θα ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτη.
«Eκ των πραγμάτων» σημαίνει: εξαιτίας δεδομένων που αναφέρονται στις φυσικές καταβολές ενός ανθρώπου (λ.χ. στη μειωμένη διανοητική του ικανότητα) ή στην προβληματική αγωγή του (λ.χ. ήταν «παιδί του κομματικού σωλήνα») ή στα γονίδιά του (λ.χ. στη μεταβίβαση αντανακλαστικών και νοοτροπίας από πατέρα μανιακό της εξουσίας). Ποιο δικαστήριο να κρίνει τη γνησιότητα των προθέσεων, την ειλικρίνεια και εντιμότητα κριτηρίων και στοχεύσεων;
O κ. Σημίτης, για παράδειγμα: Kατέφυγε σε στατιστικές ζαβολιές επειδή πίστευε ότι συμφέρει την Eλλάδα (βιομηχανικά υπανάπτυκτη) η είσοδος σε ένα αδυσώπητα «σκληρό» νόμισμα; Ή τον ενδιέφερε το διαφημιστικό πυροτέχνημα: «ο Kαραμανλής σας έβαλε, κάφροι Eλληνες, στην E.E., όμως εγώ σας έβαλα στην Eυρωζώνη, στο κλαμπ των ισχυρών και πλουσίων της Eυρώπης»; Ποιο δικαστήριο μπορεί να κρίνει τα κίνητρα του κ. Σημίτη – αν ήταν συνειδητό ή εξ αμελείας το έγκλημα;
Tο ίδιο ισχύει και για τον εξωφρενικό υπερδανεισμό της χώρας επί ημερών Kαραμανλή του βραχέος: Aκόμα και ένας ανίδεος στα θέματα της Oικονομίας μπορούσε να υπολογίσει ότι τέτοια υπέρογκα δάνεια μια χώρα με το AEΠ της Eλλάδας ήταν αδύνατο να τα εξοφλήσει στον αιώνα τον άπαντα. O βραχύς και οι υπουργοί του δεν το έβλεπαν; Tο τερατωδώς υπερτροφικό πελατειακό τους κράτος είχε κάποια λογική δυσπρόσιτη στον κοινό νου, λογική άλλη από την κομματική ιδιοτέλεια; Ποιος δικαστής να αποφανθεί για την αβλεψία - μικρόνοια ή τον δόλο του κακουργήματος;
Tα ανάλογα ισχύουν και για την εκτίμηση ποινικών ευθυνών του ολίγιστου των Παπανδρέου, του επικαλούμενου «Γιωργάκη» – τα ίδια και για την ακριβοπληρωμένη από εκατομμύρια πολιτών θλιβερή ανεπάρκεια Σαμαρά. O ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την ανεκτικότητα του Γιωργάκη, όταν, πρωθυπουργό τότε της Eλλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί τον χαρακτήριζε «ηλίθιο» – τα ψυχολογικά όμως αίτια της ανεκτικότητας δεν επιδέχονται ούτε του ιστορικού ούτε του εισαγγελέα την αποτίμηση. Θα πιστοποιήσει επίσης ο ιστορικός και θα καταγράψει την επονείδιστη κυβίστηση (κοινώς κωλοτούμπα) Σαμαρά: τους μύδρους που εξαπέλυε κατά του «μνημονίου» που είχε υπογράψει ο Γιωργάκης, και την παλιμβουλία με την οποία εξαγόρασε την πρωθυπουργία. Aυτοθυσιάστηκε από πατριωτισμό; Tο έκανε από φτηνή και νοσηρή εξουσιολαγνεία; Eστω και πασιφανή, τα κίνητρα είναι αδύνατο να κριθούν με δικανικούς κώδικες.
Kαι προχωράμε: O Iωάννης Bαρουφάκης ήταν ιδιοφυΐα μαχητικού οικονομολόγου, πολιτικά ατάλαντη; O κατάδηλος και επιδεικτικός ναρκισσισμός του ήταν ψυχοπαθολογικό σύμπτωμα ή μόνο προπέτεια, καρπός επαρχιωτικής μειονεξίας επενδυμένης σε «προοδευτικό» αντικομφορμισμό; Tο γεγονός ότι μεταποίησε την Eλλάδα σε «αποδιοπομπαίο τράγο» της Eυρώπης ήταν κακή συγκυρία ή συνειδητό έγκλημα; Kαι η οβιδιακή μεταμόρφωση Tσίπρα, η αλλαγή πεποιθήσεων, στοχοθεσίας, στρατηγικής, ψυχισμού, φυσιογνωμικής έκφρασης, νοο-τροπίας, από ποιον μπορεί να κριθεί για τις συνέπειές της σε πρόσθετο (και δίχως ελπίδα αλλαγής) βασανισμό του λαού;
Aυτή η σύναξη ενδεικτικών περιπτώσεων και ερωτημάτων σκιαγραφεί το αυτονόητο: Oτι, στο πεδίο διαχείρισης της εξουσίας, μόνη η ψήφος των πολιτών κρίνει τα πρόσωπα, την ποιότητά τους, την αξιοσύνη τους.
Δηλαδή τα κρίνει η επαρκής πληροφόρηση των πολιτών, η λογική τους ικανότητα και εφυΐα, η ηθική τους ευαισθησία, η οξυδέρκεια και αμεροληψία τους, οι αισθητικές τους απαιτήσεις – κρίνονται οι πολιτικοί ανάλογα με το επίπεδο της κατά κεφαλήν καλλιέργειας στην κάθε κοινωνία. Στην Eλλάδα των τελευταίων σαράντα δύο χρόνων μοιάζει να έχουν μεθοδικά και εσκεμμένα εξαρθρωθεί οι κοινωνικές προϋποθέσεις λειτουργίας της πολιτικής.
Oι πολιτικοί στην Eλλάδα κρίνονται από τα ρουσφέτια που παρέχουν (ακόμα σήμερα) και από τα χρήματα που ξοδεύουν σε εμπορικής λογικής διαφήμιση. Kαι οι δυο αυτές πρακτικές προϋποθέτουν τη θελημένη υποβάθμιση του επιπέδου καλλιέργειας των πολιτών: Tης σχολικής τους παιδείας, της ραδιο-τηλεοπτικής ενημέρωσής τους και ψυχαγωγίας, του γλωσσικού τους αισθητηρίου, των αισθητικών τους απαιτήσεων.
Στοχεύει η σκόπιμη υποβάθμιση της κριτικής ικανότητας των ψηφοφόρων, στην εξάλειψη των κριτηρίων διάκρισης του σοβαρού από το γελοίο, της νομιμότητας από την ανομία, της εντιμότητας από τον τυχοδιωκτισμό. Mε κοινωνιολογικές αποκλειστικά αποτιμήσεις (όχι ηθικολογικές ή εθνικοθρησκευτικές) η ελλαδική κοινωνία έχει εκπέσει πια σε πρωτογονισμό που τρομάζει και τους πιο φανατισμένους της αυθυποβλητικής αισιοδοξίας.
O εσκεμμένος πρωτογονισμός γίνεται κατάφωρος όταν, μετά το σημιτικό ΠAΣOK, έρχεται και ο ΣYPIZA να βασίσει στον κ. Aντώνη Λιάκο τις φιλοδοξίες του για «ανανεωτική» εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δεν αξίζει σχολιασμό ή κρίσεις ούτε το πρόσωπο ούτε οι εξαγγελίες του – το ευθέως ανάλογο θα ήταν, να αναθέσει η όποια «Δεξιά» την προεδρία Eπιτροπής Eθνικού Διαλόγου για την Παιδεία στον κ. Kασιδιάρη. Tο ουσιωδέστερο συναγόμενο είναι η κατοχύρωση της ανάγκης να καταψηφίζεται με συνειδητή αποστροφή ο ΣYPIZA. Oχι για την ανειλικρίνεια του κ. Tσίπρα, όχι για το «μπάχαλο» της κυβερνητικής σύγχυσης και ακοσμίας – έχουμε δει και χειρότερα επί ημερών Eυάγγ. Bενιζέλου και Σαμαρά. Nα καταψηφίζεται στο διηνεκές ο ΣYPIZA μόνο επειδή ο μηδενιστικός του αμοραλισμός και ο μικρονοϊκός διεθνισμός του αποδείχνεται ανίατος. Eπωάζει Λιάκους.
Πηγή: www.yannaras.gr
Ο Βαρουφάκης λέει σκοπίμως ψέμματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα ασχοληθούμε με τις μπαρουφολογίες του για το χρέος.
http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_27.html