Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Κάτι περίεργο προκύπτει όταν εξετάζουμε τις πιθανότητες των εταιρειών στοιχημάτων για το Brexit


Του Son Ofeon

Πριν από δύο ημέρες επισημάναμε κάτι εκπληκτικό:

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας πολιτικών στοιχημάτων Ladbrokes , τον κο Μάθιου Shaddick, το βασικό καταλυτικό γεγονός , που κίνησε τις αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων τη Δευτέρα το πρωί, την πρώτη συνεχόμενη ημέρα μετά την αναστολή της εκστρατείας στον απόηχο της δολοφονίας της Jo Cox , ήταν "ότι πήραμε ένα στοίχημα 25000 λιρών υπέρ του ενδεχόμενου Παραμονής σήμερα το πρωί, το οποίο βοήθησε να μετακινηθούν οι πιθανότητες προς την κατεύθυνσή του".

Αυτό με τη σειρά του, προκάλεσε ένα κύμα ανόδου τιμής των περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές , καθώς οι αγορές ανέκαμψαν με την προσδοκία ότι η εκστρατεία για την Αποχώρηση θα έχανε την ορμή της, ακόμη και αν οι πραγματικές δημοσκοπήσεις - που δείχνουν αγώνα στήθος με στήθος - δεν επικυρώνουν μια τέτοια παρατήρηση.

Νωρίτερα σήμερα, το Bloomberg μας επιβεβαίωσε παρά πολύ:

Οι επενδυτές συσσωρεύουν χρήματα , στοιχηματίζοντας σε μια νίκη για την εκστρατεία "Παραμονής" , με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Η λίρα έχει σημειώσει άνοδο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε μηνών και οι Ευρωπαϊκές μετοχές μόλις πέτυχαν τη μεγαλύτερη άνοδο τους για τρεις συνεχόμενες ημέρες σε σχεδόν ένα χρόνο, με το δείκτη αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου να διαγράφει τη μηνιαία πτώση του.

Οι εταιρείες στοιχημάτων έχουν μειώσει τις πιθανότητες , αναμένοντας το δημοψήφισμα να βγάλει αποτέλεσμα υπέρ της παραμονής.

Οι δημοσκοπήσεις, εν τω μεταξύ, δείχνουν ότι ο αγώνας είναι πάρα πολύ κοντά στην ισοπαλία, μετά από μια ταλάντευση υπέρ της εκστρατείας «Αποχώρησης», που προφανώς διακόπηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τη δολοφονία της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Jo Cox, που υποστήριζε την παραμονή στην ΕΕ.

"Η άνοδος της πρόβλεψης ότι θα κερδίσει στο δημοψήφισμα η « Παραμονή » είναι η κινητήρια δύναμη της αγοράς,” δήλωσε ο John Plassard, ένας ανώτερος διαπραγματευτής μετοχών στην εταιρεία επενδύσεων Mirabaud Securities στη Γενεύη.

"Ακόμα και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία, οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα πρακτορεία στοιχημάτων, διότι αυτά είχαν μια πολύ καλύτερη ικανότητα πρόβλεψης στα παρελθόντα δημοψηφίσματα."

Μιλώντας στο CNBC, ο Shaddik απέδωσε με αριθμούς τις τελευταίες αποδόσεις, που δεν αποτελούν έκπληξη και δείχνουν τις πιθανότητες επιτυχίας της ‘Παραμονής” περίπου τρεις φορές μεγαλύτερες από εκείνες της “Αποχώρησης”:

"Αυτή τη στιγμή, οι αποδόσεις υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα 76 τοις εκατό πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ", τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι αυτό συμβαίνει “ ακόμα και αν οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι περισσότερο ή λιγότερο μια ισοπαλία. "
Αλλά είναι έτσι τα πράγματα;

Όταν βλέπει κανείς την πραγματική δυναμική εντός των εταιρειών στοιχημάτων , μια περίεργη απόκλιση αναδύεται.

Όπως είπε ο Shaddick, κατά την εξέταση των υποκείμενων ταμειακών ροών, που καθορίζουν τις αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων , υπάρχει μια πολύ σαφής διαφορά, όταν πρόκειται για τον αριθμό των στοιχημάτων σε σχέση με το ποσό του κάθε δεδομένου στοιχήματος:

"Παρά το γεγονός ότι η Ladbrokes έχει λάβει ένα μεγαλύτερο όγκο στοιχημάτων υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, όσοι στοιχηματίζουν για τη παραμονή τοποθετούν σημαντικά υψηλότερα στοιχήματα σε ποσό”.

Ο Shaddick αποκάλυψε ότι ο μέσος όρος για ένα στοίχημα με αποτέλεσμα τη παραμονή είναι 450 λίρες , σε σύγκριση με 75 λίρες για ένα στοίχημα με αποτέλεσμα την Αποχώρηση."
Με άλλα λόγια, λίγοι μεγάλοι παίκτες στρεβλώνουν δραματικά τις πιθανότητες των εταιρειών στοιχημάτων , ευνοώντας το ενδεχόμενο της Παραμονής, ακόμη και αν η μάζα των παικτών στοιχηματίζουν στο ενδεχόμενο της Αποχώρησης , έστω και με μικρότερα ποσά σε μετρητά.
Για να το θέσουμε με άλλο τρόπο : Πρόκειται ουσιαστικά για μία υπερβολική επιρροή από μια πλούσια μειοψηφία πάνω στη φτωχή πλειοψηφία, όπως και σε κάθε άλλη πτυχή της ζωής.
Στιγμές πριν η Ladbrokes επιβεβαιώνεται τόσο πολύ, όταν επισημαίνει ότι , ενώ η πιθανότητα του Brexit παραμένει μόνο στο 24%, τα δύο τρίτα ή 62% όλων των στοιχημάτων που τοποθετήθηκαν σήμερα είναι για το αποτέλεσμα Brexit, το ίδιο όπως χθες.

Μία απλή, αν και πολύ κυνική εξήγηση, είναι η εξής: Οι πλούσιες οικονομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών τραπεζών και των πλούσιων ιδιωτών, οι οποίοι έχουν συμφέρον στη διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης , τοποθετούν πολύ μεγαλύτερα στοιχήματα, ακόμη και αν ο αριθμός τους είναι τελικά πολύ μικρότερος από τον αριθμό των ανθρώπων που στοιχηματίζουν στο Brexit.

Και σε μια ακόμη περίπτωση αντανακλαστικής κίνησης, το κοινό βλέποντας ότι η "Παραμονή " κερδίζει, βασίζεται στις αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων , που μετατοπίζουν το λαϊκό αίσθημα υπέρ της Παραμονής, ακόμη και αν, η συντριπτική πλειοψηφία των στοιχημάτων είναι πραγματικά υπέρ της Αποχώρησης.

Για να είμαστε σίγουροι, κανένα από αυτά δεν είναι αντιφατικό , καθώς είτε το επενδυτικό ή το ευρύτερο κοινό βλέπουν τις αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων ως εξής : Απλά σημειώνουν την πιθανότητα το 76% να επιλέξει την Αποχώρηση , όταν στην πραγματικότητα σχεδόν τα δύο τρίτα των παικτών των εταιρειών στοιχημάτων επιλέγουν να ψηφίσουν την αποχώρηση, παρόλο που δεν έχουν σχεδόν την χρηματοδοτική ικανότητα να αντισταθμίσουν τη γραμμή , που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα των λίγων μαζικών στοιχημάτων, που έχουν τοποθετηθεί από την άλλη πλευρά.
Φυσικά, το πραγματικό δημοψήφισμα είναι δημοκρατικό και λαϊκό, όχι ένα, όπου οι πλούσιοι μπορούν να επηρεάσουν ή να αγοράσουν ψήφους.

Ως εκ τούτου πολύ πιο σημαντική δεν είναι η ασυμμετρία στη γραμμή Brexit ή Bremain , που προκλήθηκε από στοιχήματα υψηλής αξίας, αλλά ο πραγματικός αριθμός στοιχημάτων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Ως εκ τούτου, θα ήταν σίγουρα χρήσιμο για το βρετανικό κοινό , που ψηφίζει, να γνωρίζει όχι μόνο τις τελικές αποδόσεις, αλλά και πώς έφτασαν εκεί που είναι, που, όπως παραδέχεται η Ladborkes, οφείλονται στο ότι "έχει λάβει ένα μεγαλύτερο όγκο στοιχημάτων για αποχώρηση από την ΕΕ . "
Σημαντικά μεγαλύτερο στην πραγματικότητα, 62% έναντι 38%, γεγονός που εξηγεί επίσης τη δραματική απόκλιση των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ισοπαλία και των πραγματικών αποδόσεων του Brexit, που δείχνουν νίκη της Παραμονής με επιβλητική πιθανότητα 76%. Επειδή είναι αυτό το 38% , που στηρίζει την Παραμονή, του οποίου τα υπερμεγέθη στοιχήματα καθοδηγούν όχι μόνο τις αναφερόμενες πιθανότητες, αλλά και την ψυχολογία της παγκόσμιας αγοράς.

Το πραγματικό ερώτημα είναι , αν η ίδια πλούσια μειονότητα, η οποία επηρεάζει τις πιθανότητες των εταιρειών στοιχημάτων θα είναι επίσης σε θέση να χειραγωγήσει το τελικό αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος σε λιγότερες από 24 ώρες.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Οι εταιρείες στοιχημάτων δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και έχουν σκοπό κυρίως το κέρδος.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν την επιστήμη της στατιστικής και συνδυάζουν πληροφορίες, που μόνο σ’ αυτούς είναι γνωστές, για να προσδιορίσουν τις αποδόσεις, αλλά και τις πραγματικές πιθανότητες να συμβεί κάποιο ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση ότι χάνει μία ομάδα πρέπει να επαρκεί για να ανταμειφθεί η άλλη ομάδα. Μάλιστα πρέπει να απομένει και κάτι στην εταιρεία για την ενασχόληση της με το στοίχημα.
Αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχετική ισοπαλία, οι πιθανότητες των εταιρειών δεν θα είναι απαραίτητα 50% υπέρ του Brexit και 50% υπέρ του Remain, γιατί υπάρχει μία ακόμα άγνωστη παράμετρος: Τι ποσό συνολικά στοιχημάτισαν οι παίκτες για το Brexit και πόσα στοιχημάτισαν οι αντίπαλοι παίκτες για το Remain.

Aς υποθέσουμε ότι στοιχημάτισαν χ ποσό για το Brexit και ψ για το Remain.

Tότε 0,24*ψ=0,76*χ <=> ψ=3,1*χ (Σχέση 1)
(Η χασούρα του ενός είναι κέρδος για τον άλλον)

Ας υποθέσουμε ότι α είναι ο αριθμός αυτών που στοιχημάτισαν υπέρ του Remain και β , ο αριθμός αυτών που ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Tότε ψ= α*450 και χ= β*75 (Σχέση 2) (Η σχέση προκύπτει από τους μέσους όρους των στοιχημάτων, που αναφέρει το άρθρο)

Αντικαθιστώντας τα χ και ψ στη σχέση (1) βρίσκουμε 450*α=3,1*75*β <=>α=0,517*β <=> α+β=1,517 *β <=> β/(α+β)=1/1,517=0,659 ή 65,9%

Το συμπέρασμα είναι ότι με βάση τα αρχικά νούμερα των bookies το Brexit αναμένεται να νικήσει με 65,9 %.

Το κέρδος της εταιρείας στοιχήματος είναι 76-65,9= 10,1%

Στο άρθρο μας αποκαλύπτεται ότι μετά την δολοφονία, το 62% των στοιχημάτων είναι υπέρ του Brexit, άρα το 38% είναι υπέρ του Remain.

Η σχέση (1) γίνεται χ*62=ψ*38 <=> χ=0,613*ψ

Αντικαθιστώντας τα χ και ψ όπως παραπάνω στη σχέση (2) βρίσκουμε:
x=0,613*a*450 <=> x=275,85*a

Επειδή χ=β*75 συμπεραίνουμε ότι β*75=275,85*α <=> α=0,271*β <=>α+β=1,271*β

Αν οι α και β ψηφοφόροι-στοιχηματίες ψήφιζαν , τότε α+β θα ήταν ο αριθμός των ψηφοφόρων και β/(α+β) θα ήταν το ποσοστό του Brexit.
β/(α+β)=β/(1,271*β)= 0,786 ή 78,67%

Kαταλήγουμε ότι μάλλον δεν θα πρόκειται για ισόπαλο αγώνα, αλλά οι ψηφοφόροι του Brexit αναμένεται να κερδίσουν και μάλιστα με 78,67% με διαφορά 16,67% περισσότερο από το αναμενόμενο.

Αυτό θα είναι και το ποσοστιαίο κέρδος της εταιρείας στοιχήματος.
Το τυπικό κέρδος ενός στοιχήματος ακόμα και για Ελληνική εταιρεία στοιχημάτων είναι γύρω στο 12 με 13%...

Καταλήγοντας, συνοψίζουμε ότι τα “πειραγμένα” νούμερα των bookies προβλέπουν θριαμβευτική νίκη του Brexit με ποσοστό από 65,9 έως και 78,67%.

Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος.

Η ανάλυση δεν ισχύει ,όταν κάποιος παίκτης έχει τόσα πολλά να χάσει, που προβαίνει συστηματικά σε υπερβολές, λαδώνοντας τον bookie με μεγάλα στοιχήματα.

Τότε αυτά που χάνει δεν πηγαίνουν όλα στον αντίπαλο, αλλά μεγάλο μέρος τους καταλήγουν ως έκτακτο κέρδος στον bookie.

Τα δημοψηφίσματα ακόμα και στην Ελλάδα απέδειξαν ότι οι λαοί όταν θέλουν μπορούν να σε εκπλήξουν...

Iδιαίτερα όταν ένα τζούφιο δημοψήφισμα για “ενδεχόμενο” Βrexit μπορεί να επηρεάσει απρόβλεπτα τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου 2016, με τις οποίες δεν ασχολείται κανένας σήμερα.

H Iσπανία θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την Kαταλονία, που μπορεί να μιμηθεί το δημοψήφισμα της Αγγλίας και το νομικό προηγούμενο, που εισάγεται, για να επιδιώξει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία και την έξοδο της από την ΕΕ.

Στις 9 Νοεμβρίου 2015 το νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο της Καταλονίας με ψήφους 72 έναντι 63 προκήρυξε την έναρξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία (53,3% των βουλευτών).


Αναδημοσίευση από freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...