Μπορεί το Brexit να μετατρέπεται σταδιακά σε Bremain, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο το εναλλακτικό σχέδιο φαίνεται ήδη έτοιμο. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται η βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις κραυγές των Βρυξελλών για διατήρηση της σταθερότητας και πνεύμα ομόνοιας.
ο Σουηδός ευρωβουλευτής Πέτερ Λούντγκρεν, δήλωσε ότι η Δανία και η Σουηδία βρίσκονται ήδη ένα βήμα πριν την απόσχιση τους από την ΕΕ, περιμένοντας στη γωνία ένα ενδεχόμενο Brexit. Και το αποτέλεσμα αυτών των αλυσιδωτών αντιδράσεων θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μίας «βόρειας εμπορικής συμμαχίας» με επικεφαλής την Μ. Βρετανία.
Η Σουηδία τηρεί μόλις και μετά βίας τις δεσμεύσεις της απέναντι ΕΕ, καθώς διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό μη Ευρωπαίων μεταναστών ανά κάτοικο σε ολόκληρη την επικράτεια. Και ενώ για παράδειγμα οι νεοεισερχόμενοι στη χώρα απολαμβάνουν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και πέντε ευρώ κατ ‘αποκοπή αμοιβή για οδοντιατρική περίθαλψη, οι ηλικιωμένοι βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά και να πληρώνουν 400 ευρώ για… ένα νέο δόντι.
Παρόλο που η σκανδιναβική χώρα διαθέτει το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη, σταδιακά μπαίνει στον κυκλώνα της λιτότητας, γεγονός το οποίο γιγαντώνει τη φωνή των ευρωσκεπτικιστών. Δημοσκοπήσεις στη χώρα αποκαλύπτουν ένα ισχνό προβάδισμα υπέρ της παραμονής στη ΕΕ, ωστόσο σε περίπτωση Brexit, η πλάστιγγα θα γείρει στην αντίθετη πλευρά, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.
Ο κ. Λούντγκρεν τόνισε: «Νομίζω ότι η Σουηδία μπορεί να φύγει. Η Ολλανδία έχει απειλήσει επίσης με δημοψήφισμα αν συμβεί το Brexit, ενώ θα ακολουθήσουν Δανία και Τσεχία. Η Βρετανία ήταν πάντα εκεί για την Ευρώπη. Έκανε τεράστιες θυσίες για να μας σώσει από τη ναζιστική δικτατορία. Οι Βρετανοί έχουν μια πολύ ισχυρή αίσθηση της ελευθερίας και εκεί υπάρχει μπέρδεμα με τις Βρυξέλλες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα που θα βγει από ένα Brexit».
Για να συμπληρώσει: «Γελούσαν όταν το UKIP και οι Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές άρχισαν να ζητούν δημοψήφισμα για τη Βρετανία. Τώρα σταμάτησαν να γελάνε. Ποτέ δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί και τότε δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να κερδίσει το Brexit. Στoν κόσμο που ανήκουν η ΕΕ είναι η μόνη επιλογή.»
Και όσο για το αν θα υπάρξει οικονομική ζημιά για τη Βρετανία, η απάντηση ήταν αφοπλιστική, προμηνύοντας τη δημιουργία της προαναφερθείσας συμμαχίας. «90 εκατομμύρια άνθρωποι από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αξιοποιήσουν ένα συνδυασμένο ΑΕΠ των 3 τρις λιρών, που αντιπροσωπεύουν μία πολύ σημαντική επιρροή όταν πρόκειται για την δημιουργία νέων εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ.
«Είναι μια ιδέα που έχει κερδίσει και θα ήθελα να τη δω να γίνεται πράξη. Σαν λαοί έχουμε παρόμοια κουλτούρα, στις αντιλήψεις μας και την οικονομία. Θα είναι πολύ καλύτερη συμμαχία σε σχέση με την ΕΕ.»
Πηγή: hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου