Από τότε που ο Σταθάκης έβλεπε ότι “θα αρθούν σε δύο μήνες” πέρασαν... έντεκα αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον υπουργό να συνεχίζει απτόητος το “success story” που όλο έρχεται αλλά ποτέ δεν φτάνει
Αυτή η ιστορία με το πότε θα γίνει η άρση των capital control έχει κυριολεκτικά παραγίνει. Πιο εύκολα απαντάνε στην ερώτηση οι καφετζούδες και οι χαρτορίχτρες, με δεδομένη την... δημιουργική τους ασάφεια, παρά οι πολιτικοί και οι οικονομικοί παράγοντες που λένε άλλα τη μια κι άλλα την άλλη, ανάλογα με τις σκοπιμότητες της στιγμής.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης πάντως, χτες, ξεπέρασε τον εαυτό του. Γιατί κατάφερε (την ίδια ημέρα!) να δηλώσει ότι “η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών είναι σημαντική γιατί θα δώσει ώθηση και δυνατότητα για μια πιο ομαλή ροή χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας» αλλά και ότι “Δεν υπάρχει ο οποιοσδήποτε που να μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για το πότε θα αρθούν”, καθώς το κρίσιμο σημείο είναι “Η ανάταξη της οικονομίας και κυρίως τα θετικά μηνύματα από το τραπεζικό σύστημα”.
Ναι, έτσι ακριβώς! Η άρση των capital control είναι απαραίτητη για την “ώθηση” της οικονομίας, μόνο που αυτή η... ώθηση είναι το κρίσιμο σημείο για να υπάρξει η άρση. Και επειδή κανείς σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη δεν γνωρίζει πότε θα γίνει η άρση, ουδείς γνωρίζει πότε θα υπάρξει και η ανάταξη της οικονομίας, ό,τι κι αν δηλώνουν κατά καιρούς τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι “αρμόδιοι” υπουργοί.
Βέβαια, ο συγκεκριμένος υπουργός έχει... προϊστορία σε δηλώσεις που μπορεί να είναι πομπώδεις αλλά δεν πρέπει να λαμβάνονται και πολύ υπόψιν. Τον περασμένο Ιούλιο λχ -λίγο μετά από την απόφαση για τα capital control- είχε δηλώσει στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων θα συμβεί “πιθανόν σε δύο μήνες”.
Εννοείται ότι όταν πέρασαν οι δύο μήνες, ο κ. Σταθάκης θυμήθηκε ότι εκτός από πολιτικός είναι και οικονομολόγος. Οπότε, όπως... ξεκαθάρισε, ως πολιτικός σωστά εκτίμησε ότι “Θα αρθούν σε δύο μήνες” αλλά ως επιστήμονας ήταν υποχρεωμένος να μας ενημερώσει ότι “Κάθε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη”.
Τότε ήταν που πήρε την σκυτάλη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που -μη έχοντας βεβαρημένο παρελθόν “παρακινδυνευμένων” δηλώσεων- εκτίμησε ότι «Θα ήταν ασφαλές να πούμε ότι όλοι οι περιορισμοί θα αρθούν στο τέλος του πρώτου μισού του 2016», δηλαδή τις προσεχείς δέκα ημέρες, εάν δεν έχει αλλάξει το... ημερολόγιο με καμιά τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Αλλά δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί που μάς είπαν το μακρύ και το κοντό τους. Σε αυτήν την ιλαροτραγωδία με τα capital control τούς συναγωνίστηκαν επάξια και οι τραπεζίτες. Στην αρχή, όλοι τους έβλεπαν ότι άρση θα υπάρξει μόνο όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Μετά, “ανακάλυψαν” ότι πρέπει να τελειώσει θετικά και η αξιολόγηση. Και τώρα, ο ένας μετά τον άλλον, άρχισαν να “εξηγούν” ότι το κρίσιμο είναι η “επιστροφή των καταθέσεων” και η “γενικότερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης”.
Και επειδή η “αποκατάσταση της εμπιστοσύνης” σηκώνει πολλή συζήτηση, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχει πολύ δρόμο (και πολλές... δηλώσεις) ακόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου