Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Μίκης Θεοδωράκης: «Εδώ που μας φτάσανε χρειάζεται επανάσταση»


Πληθωρικός για άλλη μια φορά ήταν απόψε ο παγκοσμίου φήμης Κρητικός μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της βράβευσής του από τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης επεσήμανε ότι «εδώ που φτάσαμε, εδώ που μας φτάσανε, χρειάζεται επανάσταση».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη λέξη «επανάσταση» ως «απαγορευμένη λέξη», την οποία ωστόσο εκστόμισε ενώπιον της κατάμεστης αίθουσας του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, καταχειροκροτούμενος από φίλους και θαυμαστές.

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε μάλιστα ότι λυπάται γιατί δεν μπορεί πια να περπατήσει και να πάρει, όπως χαρακτηριστικά είπε, τις πλατείες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης στον παριστάμενο αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά γι’ αυτό που εκπροσωπεί: την Ορθοδοξία. Και πρόσθεσε ότι χάρις και στην Ορθοδοξία οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν τη γλώσσα τους και να είναι ελεύθεροι.
MIKHSTHEODORAKHSKAM
MIKHSTHEODORAKHSKAM2

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανακήρυξε τον κ. Θεοδωράκη επίτιμο δημότη των Χανίων και του παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης, το οποίο ήταν ένα κλειδί του Σολ, που φιλοτέχνησε μια χανιώτισσα καλλιτέχνιδα.

Ακολούθως, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης απέδωσε στον Μίκη Θεοδωράκη τη μέγιστη τιμή του Ιδρύματος, παραδίδοντάς του το χρυσό μετάλλιο, για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του και την εθνικά ενωτική στάση του σε όλη την πρόσφατη ιστορία.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Θεοδωράκης ξεναγήθηκε για λίγα λεπτά στους χώρους τού Παλιού Τελωνείου, όπου εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις εργασίες ανακατασκευής του χώρου, που θα λάβει το όνομά του.


Πηγή: hania.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...