Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων των ιταλικών δημοτικών εκλογών επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των exit poll των δημοσκοπικών εταιριών.
Στην Ρώμη κερδίζει την δημαρχία με το εντυπωσιακό ποσοστό του 67,3%, η τριανταεπτάχρονη υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων Βιρτζίνια Ράτζι. Ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Ρομπέρτο Τζακέτι δεν ξεπερνά το 32,7%.
«Πρόκειται για ιστορική στιγμή», δήλωσε η νέα δήμαρχος της Ρώμης και υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία υπερίσχυσε του κεντροαριστερού Ρομπέρτο Τζακέτι με το 67,2% των ψήφων. «Είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοσθεί πραγματικά», πρόσθεσε η τριανταεπτάχρονη Ιταλίδα δικηγόρος.
«Θα δώσουμε προτεραιότητα στην νομιμότητα και στη διαφάνεια των θεσμών, ξεκινά μια νέα εποχή», τόνισε στην συνέχεια, καθιστώντας σαφές ότι «έστω και αν τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, νιώθω έτοιμη να αναλάβω τη διακυβέρνηση της Ρώμης». «Γυρίζουμε σελίδα, αφήνω πίσω μου τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα τις τελευταίες ημέρες», ολοκλήρωσε η Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία θέλησε να αναφερθεί με ευγνωμοσύνη – σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της – στο έργο των ιδρυτών των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο και Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο.
Στο Τορίνο, επίσης, η υποψήφια των Πέντε Αστέρων, Κιάρα Απεντίνο, υπερίσχυσε με ποσοστό 54,6% επί του απερχόμενου δημάρχου Πιέρο Φασίνο (45,4%) του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρόκειται, πιθανότατα, για το αποτέλεσμα που εξέπληξε περισσότερο τους πολιτικούς αναλυτές, από την στιγμή που η θητεία του Φασίνο θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό πετυχημένη.
Στο Μιλάνο την νίκη εξασφάλισε, τελικά, ο κεντροαριστερός Μπέπε Σάλα, με το 51,7%, έναντι του 48,3% του κεντροδεξιού Στέφανο Παρίζι. «Δεν θέλουμε η πόλη μας να είναι μεγαλούπολη δυο ταχυτήτων, θα δώσουμε έμφαση στην αναβάθμιση των απόκεντρων συνοικιών», δήλωσε πριν λίγο ο Σάλα.
Στη Νάπολη κέρδισε την σημερινή πολιτική μάχη, με μεγάλη άνεση, ο αυτόνομος, αριστερός απερχόμενος δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο οποίος άγγιξε το 66,9% των ψήφων. «Θεωρώ το αποτέλεσμά μας το σημαντικότερο και πιο ουσιαστικό, σε πανιταλικό επίπεδο», τόνισε ο Ντε Ματζίστρις.
Ο κεντροαριστερός Βιρτζίνιο Μέρολα εξασφάλισε την επανεκλογή του στην Μπολόνια με ποσοστό 54,7% ενώ την δημαρχία της Τεργέστης κατέκτησε ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, με το 52,6% των προτιμήσεων.
Οι σχολιαστές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι οι δημοτικές αυτές εκλογές στέλνουν ένα αρκετά ανησυχητικό πολιτικό μήνυμα προς την κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι, η οποία θα μπορούσε να απειληθεί, στο εγγύς μέλλον, από το κίνημα Πέντε Αστέρων, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση της χώρας.
Πηγή: kathimerini.gr