Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Πήραμε μνημονιακά μέτρα €74,7 δισ. και τα €53 δισ. έγιναν ληξιπρόθεσμα


Πήραμε μνημονιακά μέτρα €74,7 δισ. και τα €53 δισ. έγιναν ληξιπρόθεσμα

(Από τους φόρους που επιβλήθηκαν από τον Γενάρη του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2016 κανείς δεν προστέθηκε στα ταμεία του Δημοσίου, αλλά αντίθετα προστέθηκαν στον... πίθο των Δαναΐδων.)

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στα 74,7 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα από το 2010 μέχρι και αυτά που συμφωνήθηκαν πρόσφατα με τους πιστωτές της χώρας. Τα μέτρα αυτά αφορούν μισθολογικές περικοπές, περιστολή λειτουργικών δαπανών, αλλά κυρίως νέους φόρους, τόσο στο εισόδημα, όσο και στην κατανάλωση.


Το εντυπωσιακό είναι ότι στο διάστημα αυτό, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προσεγγίζουν τα 53 δισ. ευρώ. Δηλαδή από τους φόρους που επιβλήθηκαν στο προαναφερθέν διάστημα κανείς δεν προστέθηκε στα ταμεία του Δημοσίου, αλλά αντίθετα προστέθηκαν στον... πίθο των Δαναΐδων. Η φοροδιαφυγή οργίασε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατέρρευσαν και αυτό που κατόρθωσαν οι κυβερνώντες είναι να αφανίσουν τη μεσαία τάξη, που επί της ουσίας όλα αυτά τα χρόνια χρηματοδοτούσε τις ανάγκες του κράτους.

Από τα 35 δισ. ευρώ που ανέρχονταν οι οφειλές των φορολογούμενων στα τέλη του 2009 έφθασαν τα 87,88 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016. Προφανώς τα περισσότερα από αυτά είναι ανεπίδεκτα είσπραξης δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των μεγάλων οφειλετών έχουν πτωχεύσει ή έχουν αποβιώσει. Τεράστιο είναι το χρέος και των ΔΕΚΟ, αλλά ουδεμία προσπάθεια γίνεται προκειμένου να εισπραχθεί ή τουλάχιστον να συμψηφιστεί.

Η ίδια λανθασμένη πολιτική ακολουθείται και σήμερα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώνονται, εξαιτίας τη αδυναμίας των φορολογούμενων να πληρώσουν του φόρους και αντί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ριζικά, οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου προς τους πιστωτές της χώρας για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ήταν εστιασμένες στην αύξηση των φόρων και των εισφορών. Ουδεμία πρόταση για τη μείωση του κράτους και των «περίεργων» δαπανών που συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα.

Και όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσουν στα 95 δισ. ευρώ. Και αυτό καθώς τα χρέη των φορολογούμενων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, φέτος, εκτός από τι πάγιες υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ), έρχονται να προστεθούν και οι πρόσφατες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και τα τέλη.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν την κόπωση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών. Συγκεκριμένα, από τους 136.920 που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, μόλις 59.058 οφειλέτες συνεχίζουν σε αυτή. Οι υπόλοιποι 54.700 που βρίσκονται πλέον εκτός ρύθμισης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των αναγκαστικών μέτρων, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, Για την ιστορία, από τα 3,9 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, 3,1 δισ. ευρώ βγήκαν εκτός.

Σημείωση: Σύμφωνα με την παράδοση, οι κόρες του Δαναού, οι Δαναΐδες, καταδικάστηκαν μετά τον θάνατό τους και την κάθοδό τους στον Άδη να μεταφέρουν και να ρίχνουν αιώνια νερό σε ένα πιθάρι με τρύπες («τετρημένον πίθον») για να τιμωρηθούν δήθεν για τη δολοφονία των συζύγων τους την πρώτη νύχτα του γάμου. Αυτό έγινε στη νεότερη εποχή πολύ γνωστή έκφραση, ο «Πίθος των Δαναΐδων».


Πηγή: liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...